Τσάι, ευγένεια και πολιτισμός

Τσάι, ευγένεια και πολιτισμός

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γνωρίζετε το «Τσάι»; Αν δεν το ξέρετε, σας ζηλεύω. Γιατί μπορώ ακόμα να ανακαλέσω τη δική μου έκπληξη, ένας συνδυασμός ξαφνικής χαράς και ανακούφισης, όταν έπεσα τυχαία πάνω του κάποιο δροσερό φθινοπωρινό απόγευμα του 2009, έναν ολόκληρο σχεδόν χρόνο μετά το άνοιγμά του στην οδό Αλεξάνδρου Σούτσου 19, ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σόλωνος.

Το ανοιχτόκαρδο «Τσάι», κάτι ανάμεσα σε τσαγερί και μπιστρό, το αγάπησα από την πρώτη στιγμή και για τους δικούς μου λόγους πιστεύω ότι υπάρχει στην Αθήνα «από πάντα». Στα έξι χρόνια που υπάρχει το θεωρώ αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής Αθήνας, ένα καταφύγιο ηρεμίας και πολιτισμού. Οχι μόνο γιατί είναι ένα καλόγουστο μέρος που σερβίρει εκατοντάδες ποικιλίες τσαγιού και αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κάπου που σε σέβονται, αλλά γιατί φέρνει την ευγένεια και το ήθος των ανθρώπων του, με προεξάρχοντα τον κ. Σάκη Παπαθεοδώρου.

Το τσάι μπήκε στη ζωή του πριν από 20 χρόνια όταν ταξίδεψε στη Σρι Λάνκα. «Πολύ γοητευτικός συνδυασμός της ομορφιάς της φύσης και της ανθρώπινης σοφίας», μου λέει. «Και έτσι το 2008 ξεκινάμε. Τον Οκτώβριο ανοίγουμε και μόλις αρχίζουμε να βρίσκουμε τον βηματισμό μας καίγεται η Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008». Ομως τίποτα δεν σταματάει την αρχική ορμή. Νέες ιδέες, το πρώτο, ίσως, μέρος στην Αθήνα που καλλιεργεί συστηματικά την ιδέα του κυριακάτικου brunch (που σήμερα είναι της μόδας) και το «Τσάι» πολύ γρήγορα συσπειρώνει ένα δικό του κοινό και γίνεται στέκι.

Και τώρα το καλοκαίρι; Τι κάνουμε με το τσάι;

Ο κ. Σάκης Παπαθεοδώρου ρίχνει όλους τους άσους πάνω στο τραπέζι. Είναι το καλύτερο μέσον αναπλήρωσης υγρών του οργανισμού, μου λέει. «Θα ξαφνιαστείτε κυριολεκτικά αν αντικαταστήσετε το μπουκαλάκι του νερού με τσάι (κανονικό όμως, φτιαγμένο από εσάς). Θα χρειάζεστε πολύ λιγότερη ποσότητα υγρών και θα αισθάνεστε πολύ λιγότερη δίψα. Εμείς στο «Τσάι» βέβαια, φροντίσαμε να φτιάξουμε ένα πολύ δροσερό περιβάλλον απολύτως κατάλληλο για τον καιρό της Αθήνας». Οντως: ψηλά ταβάνια σαν τα παλιά σπίτια, ανεμιστήρες για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού και πολύς φρέσκος αέρας από όλη την ανοιχτή πρόσοψη. Και πολλές συνταγές δροσερού, καλοκαιρινού τσαγιού για όσους δεν αντέχουν την ιδέα του ζεστού.

Τσάι και το καλοκαίρι, λοιπόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή