ΠΡΟΣΩΠΑ

Ν. Λάγκερκραντζ: Best seller µε ηρωίδα άλλου!

ta887a26-150euro

Τι κοινό έχει ο Αλαν Τούρινγκ που αποκρυπτογράφησε τον κωδικό Enigma µε τον ιδιόρρυθµο ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιµπραΐµοβιτς και τον Γκόραν Κροπ, που ξεκίνησε κάποτε από τη Στοκχόλµη µε ένα ποδήλατο για να φτάσει µέχρι την κορυφή του Εβερεστ; Η εκκεντρική τους προσωπικότητα και η σπανιότητα των δεξιοτήτων τους ασφαλώς και αποτελούν οµοιότητες, όπως και το γεγονός ότι o ίδιος βιογράφος έχει αφηγηθεί τις ζωές τους. «H συγγραφική µου πορεία είχε πάντα να κάνει µε υπέροχους, παράξενους ανθρώπους», έχει πει ο Σουηδός Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ, στη λίστα του οποίου προστέθηκε πρόσφατα µία ακόµη πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα: µια µυστηριώδης χάκερ µε φωτογραφική µνήµη.

Πρόκειται για τη Λίσµπετ Σαλάντερ, την περίφηµη µυθιστορηµατική και κινηµατογραφική ηρωίδα της τριλογίας «Millennium» που έγραψε ο Στιγκ Λάρσον και εκδόθηκε µετά τον ξαφνικό θάνατό του το 2004. Ο οίκος Norstedts, διαχειριστής των δικαιωµάτων των βιβλίων, έκρινε ότι η δυναµική της ιστορίας δεν πρέπει να χαθεί και ανέθεσε στον Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ τη δηµιουργία ενός τέταρτου τόµου. Ο 53χρονος συγγραφέας γνώριζε ότι καλούνταν να πειραµατιστεί µε την κληρονοµιά της σύγχρονης σουηδικής λογοτεχνίας και συγχρόνως µε ένα παγκόσµιο ποπ φαινόµενο µε 80 εκατ. πιστούς αναγνώστες. Στην αρχή ήταν τροµοκρατηµένος. Κι αν αποτύγχανε;

Ξεκίνησε να γράφει κάτω από απόλυτη µυστικότητα, χρησιµοποιώντας έναν υπολογιστή χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόµενο να υποκλαπεί το κείµενό του. Του είχε ζητηθεί µια εντελώς καινούργια ιστορία, η οποία όµως θα διατηρούσε την αύρα του πρωτοτύπου, γεγονός που, προφανώς, τον στοίχειωσε. Προσπάθησε να µεταµορφωθεί σε… Λάρσον. Μελέτησε τις επιρροές του, πάλεψε να µπει στο µυαλό του και έφτασε στο σηµείο να γράφει µόνο τη νύχτα, όπως συνήθιζε να κάνει και εκείνος. Οταν βρήκε τις ισορροπίες του, τα κατάφερε. «Η Λίσµπετ Σαλάντερ παραµένει στα χέρια του Λάγκερκραντζ η πιο αινιγµατική και συναρπαστική αντι-ηρωίδα της λογοτεχνίας», έγραψαν οι Financial Times. Το «Κορίτσι στον ιστό της αράχνης», όπως αποδόθηκε στα Ελληνικά (εκδόσεις Ψυχογιός), µεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και έχει ήδη φτάσει στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων στις ΗΠΑ. 

Στο µυαλό της Λίσµπετ Σαλάντερ

Ο Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ εργαζόταν αρχικά ως αστυνοµικός ρεπόρτερ, αλλά έγινε γνωστός ως βιογράφος και ghostwriter (όπως στην περίπτωση της εξαιρετικής αυτοβιογραφίας του Ζλάταν Ιµπραΐµοβιτς). Είναι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και γιος του φηµισµένου συγγραφέα, κριτικού και εκδότη Ολοφ Λάγκερκραντζ. Θα ενέκρινε άραγε εκείνος, αν ζούσε, την εµπλοκή του γιου του στο χώρο του εµπορικού βιβλίου; «∆εν συζητούσαµε ποτέ για µπεστ σέλερ στο σπίτι», εξοµολογήθηκε ο Ντέιβιντ στους New York Times, µιλώντας για το βάρος του ονόµατός του. «Κάποια στιγµή, όµως, συνειδητοποίησα ότι δεν µπορώ να γίνω ο πατέρας µου, οπότε η ζωή µου άλλαξε πορεία». Η σειρά «Millennium», πάντως, που πυροδότησε την προηγούµενη δεκαετία την έκρηξη του σκανδιναβικού νουάρ, δεν αποτελείται από «εύκολα» βιβλία.

Αρχικά ο Λάρσον και τώρα ο Λάγκερκραντζ χρησιµοποίησαν το µυστήριο της πλοκής και τους κάπως κοµίστικους χαρακτήρες για να µιλήσουν για τις ατέλειες που κρύβονται κάτω από το χαλί της «τακτοποιηµένης» σουηδικής κοινωνίας. Για τις ρατσιστικές και ακραία σεξιστικές συµπεριφορές, για τα καταπιεσµένα ένστικτα της βίας, τα κατάλοιπα του ναζισµού, την άνοδο της ακροδεξιάς, τα µυστικά και τα ψέµατα της εξουσίας. Το «Κορίτσι στον ιστό της αράχνης» διατηρεί αυτόν το χαρακτήρα, όντας ίσως κάπως πιο γήινο και λιγότερο βίαιο, χαρίζοντας παράλληλα την ευκαιρία στη Λίσµπετ Σαλάντερ να αποκτήσει µια διαχρονική θέση στον κόσµο των φανταστικών ηρώων.