Ν. Λάγκερκραντζ: Best seller με ηρωίδα άλλου!

Ν. Λάγκερκραντζ: Best seller με ηρωίδα άλλου!

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κοινό έχει ο Αλαν Τούρινγκ που αποκρυπτογράφησε τον κωδικό Enigma με τον ιδιόρρυθμο ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον Γκόραν Κροπ, που ξεκίνησε κάποτε από τη Στοκχόλμη με ένα ποδήλατο για να φτάσει μέχρι την κορυφή του Εβερεστ; Η εκκεντρική τους προσωπικότητα και η σπανιότητα των δεξιοτήτων τους ασφαλώς και αποτελούν ομοιότητες, όπως και το γεγονός ότι o ίδιος βιογράφος έχει αφηγηθεί τις ζωές τους. «H συγγραφική μου πορεία είχε πάντα να κάνει με υπέροχους, παράξενους ανθρώπους», έχει πει ο Σουηδός Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ, στη λίστα του οποίου προστέθηκε πρόσφατα μία ακόμη πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα: μια μυστηριώδης χάκερ με φωτογραφική μνήμη.

Πρόκειται για τη Λίσμπετ Σαλάντερ, την περίφημη μυθιστορηματική και κινηματογραφική ηρωίδα της τριλογίας «Millennium» που έγραψε ο Στιγκ Λάρσον και εκδόθηκε μετά τον ξαφνικό θάνατό του το 2004. Ο οίκος Norstedts, διαχειριστής των δικαιωμάτων των βιβλίων, έκρινε ότι η δυναμική της ιστορίας δεν πρέπει να χαθεί και ανέθεσε στον Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ τη δημιουργία ενός τέταρτου τόμου. Ο 53χρονος συγγραφέας γνώριζε ότι καλούνταν να πειραματιστεί με την κληρονομιά της σύγχρονης σουηδικής λογοτεχνίας και συγχρόνως με ένα παγκόσμιο ποπ φαινόμενο με 80 εκατ. πιστούς αναγνώστες. Στην αρχή ήταν τρομοκρατημένος. Κι αν αποτύγχανε;

Ξεκίνησε να γράφει κάτω από απόλυτη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή χωρίς πρόσβαση στο Ιντερνετ, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να υποκλαπεί το κείμενό του. Του είχε ζητηθεί μια εντελώς καινούργια ιστορία, η οποία όμως θα διατηρούσε την αύρα του πρωτοτύπου, γεγονός που, προφανώς, τον στοίχειωσε. Προσπάθησε να μεταμορφωθεί σε… Λάρσον. Μελέτησε τις επιρροές του, πάλεψε να μπει στο μυαλό του και έφτασε στο σημείο να γράφει μόνο τη νύχτα, όπως συνήθιζε να κάνει και εκείνος. Οταν βρήκε τις ισορροπίες του, τα κατάφερε. «Η Λίσμπετ Σαλάντερ παραμένει στα χέρια του Λάγκερκραντζ η πιο αινιγματική και συναρπαστική αντι-ηρωίδα της λογοτεχνίας», έγραψαν οι Financial Times. Το «Κορίτσι στον ιστό της αράχνης», όπως αποδόθηκε στα Ελληνικά (εκδόσεις Ψυχογιός), μεταφράστηκε σε 25 γλώσσες και έχει ήδη φτάσει στην κορυφή της λίστας των ευπώλητων στις ΗΠΑ. 

Στο μυαλό της Λίσμπετ Σαλάντερ

Ο Ντέιβιντ Λάγκερκραντζ εργαζόταν αρχικά ως αστυνομικός ρεπόρτερ, αλλά έγινε γνωστός ως βιογράφος και ghostwriter (όπως στην περίπτωση της εξαιρετικής αυτοβιογραφίας του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς). Είναι γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και γιος του φημισμένου συγγραφέα, κριτικού και εκδότη Ολοφ Λάγκερκραντζ. Θα ενέκρινε άραγε εκείνος, αν ζούσε, την εμπλοκή του γιου του στο χώρο του εμπορικού βιβλίου; «∆εν συζητούσαμε ποτέ για μπεστ σέλερ στο σπίτι», εξομολογήθηκε ο Ντέιβιντ στους New York Times, μιλώντας για το βάρος του ονόματός του. «Κάποια στιγμή, όμως, συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να γίνω ο πατέρας μου, οπότε η ζωή μου άλλαξε πορεία». Η σειρά «Millennium», πάντως, που πυροδότησε την προηγούμενη δεκαετία την έκρηξη του σκανδιναβικού νουάρ, δεν αποτελείται από «εύκολα» βιβλία.

Αρχικά ο Λάρσον και τώρα ο Λάγκερκραντζ χρησιμοποίησαν το μυστήριο της πλοκής και τους κάπως κομίστικους χαρακτήρες για να μιλήσουν για τις ατέλειες που κρύβονται κάτω από το χαλί της «τακτοποιημένης» σουηδικής κοινωνίας. Για τις ρατσιστικές και ακραία σεξιστικές συμπεριφορές, για τα καταπιεσμένα ένστικτα της βίας, τα κατάλοιπα του ναζισμού, την άνοδο της ακροδεξιάς, τα μυστικά και τα ψέματα της εξουσίας. Το «Κορίτσι στον ιστό της αράχνης» διατηρεί αυτόν το χαρακτήρα, όντας ίσως κάπως πιο γήινο και λιγότερο βίαιο, χαρίζοντας παράλληλα την ευκαιρία στη Λίσμπετ Σαλάντερ να αποκτήσει μια διαχρονική θέση στον κόσμο των φανταστικών ηρώων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή