Μια… λάθος απεργία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «ιστορικός πανηγυρικός» της Μέριλ Στριπ εναντίον του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν το κερασάκι στην τούρτα των αντιδράσεων καλλιτεχνών στις ΗΠΑ κατά του ιδιόρρυθμου δισεκατομμυριούχου. Η σπουδαία ηθοποιός, κατά την παραλαβή του βραβείου «Σέσιλ Μπι Ντε Μιλ» των Χρυσών Σφαιρών για τη συνολική της προσφορά στον κινηματογράφο, την περασμένη Κυριακή, δεν ήταν μια αποκομμένη φωνή. Αποκομμένος είναι ο Ντόναλντ Τραμπ που την αποκάλεσε «υπερεκτιμημένη ηθοποιό». Ο Τραμπ… τη Στριπ.

Ηδη, αριστεροί και φιλελεύθεροι καλλιτέχνες των ΗΠΑ έχουν ζητήσει απεργία στα μουσεία κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του νέου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου. Η Σίντι Σέρμαν, η Τζούλι Μεχρέτου, ο Ρίτσαρντ Σέρα, η Τζόαν Τζόνας και ακόμη 130 εξέχοντες καλλιτέχνες των ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τα ιδρύματα να διαμαρτυρηθούν.

Η ευφυής απάντηση, όμως, ήρθε από τον Τζόναθαν Τζόουνς, στον Guardian: Αυτά που θα έπρεπε, αντιθέτως, να «κλείσουν» κατά την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ είναι μάλλον τα ριάλιτι, αφού το κοινό αυτών των εκπομπών, κατά μια –έστω διασταλτική– ερμηνεία, έφερε τον ανισόρροπο μεγιστάνα στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ. Από την άλλη, αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της χώρας είναι να μείνουν όσο πιο… ανοιχτοί μπορούν, διότι η τέχνη αποτελεί όχημα προς τη «σωτηρία».

Τα ιδρύματα δεν έχουν καμία δουλειά να εναντιωθούν στη νέα διακυβέρνηση, διότι ο Τραμπ δεν το ’χει σε τίποτα να εξαπολύσει χυδαία επίθεση κατά της καλλιτεχνικής –όπως εξάλλου τη θεωρεί– ελίτ και να τον ακολουθήσουν οι οπαδοί του. Οι καλλιτέχνες και τα μουσεία θα ήταν καλύτερα να μετέλθουν όλα τα μέσα ώστε να παράσχουν στον κόσμο νέα ερμηνευτικά εργαλεία. Διότι, σε αντίθεση περίπτωση, τα ριάλιτι που έγιναν κυβέρνηση θα καταφέρουν ένα αποφασιστικό χτύπημα σε αυτό που αποτελεί καταφύγιο όσων αποστρέφονται την ανεντιμότητα –για να το πούμε κομψά– που θα προεδρεύει των ΗΠΑ: την τέχνη.

Οπως λέει και ο αρθρογράφος του Guardian, «κρατήστε τις δυνάμεις σας, θα σας χρειαστούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή