O Γιώργος Πέτρου, πρέσβης ελληνογαλλικής φιλίας, και η διεθνής επιτυχία της Καμεράτας

O Γιώργος Πέτρου, πρέσβης ελληνογαλλικής φιλίας, και η διεθνής επιτυχία της Καμεράτας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευθυντής της Καμεράτας από το 2012, ο Γιώργος Πέτρου είναι από μόνος του ένα success story. Kαι μαζί με τους αφοσιωμένους μουσικούς της ορχήστρας και τις εκλεκτές συνεργασίες έκανε το ελληνικό θαύμα στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών και όπερες της Ευρώπης. Μην αναρωτηθείτε τι έκανε η Ελλάδα για την Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, που δρέπει δάφνες διεθνώς ως Armonia Atenea, γιατί θα απογοητευτείτε. Αλλά προχθές μια ομάδα εκλεκτών υποστηρικτών της Καμεράτας συγκεντρώθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την παρασημοφόρηση του Γιώργου Πέτρου από το γαλλικό κράτος.

Υπήρχε αυτή η ημιεπίσημη ατμόσφαιρα, που από τη μία χαλάρωνε λόγω του χώρου (ήμασταν στο καφέ του Γαλλικού Ινστιτούτου της οδού Σίνα) αλλά που γινόταν πιο τελετουργική, με το μαύρο πιάνο στο βάθος και τα υπέροχα διάσημα, που είδαμε μετά, στο πέτο του Γιώργου Πέτρου. Η απονομή των διασήμων του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών έγινε από τον Mikaël Hautchamp, σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, αυτόν τον φωτισμένο και αποτελεσματικό πρέσβη της ελληνογαλλικής προσέγγισης. Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για τη συμβολή τους στην ανάδειξη των γραμμάτων και των τεχνών στη Γαλλία και στον κόσμο.

Ανάμεσα στις μαυρόασπρες φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Πίττα με Παριζιάνους και Αθηναίους της δεκαετίας του ’80 (η έκθεση που λειτουργεί τώρα στο καφέ), η τελετή υπογραμμίστηκε από αμοιβαίες φιλοφρονήσεις για την ελληνογαλλική σύγκλιση γύρω από τη μουσική που υπηρετεί η Καμεράτα, αλλά κυρίως αναδείχθηκε η συμβολή της προσωπικότητας και η αξία του Γιώργου Πέτρου, που ως μαέστρος έχει υπάρξει σκαπανέας στο ρεπερτόριο, κυρίως του μπαρόκ.

Ο Γιώργος Πέτρου έχει εμφανιστεί με την Καμεράτα επανειλημμένως στη Γαλλία, σε μεγάλα θέατρα, όπως η Βασιλική Οπερα των Βερσαλλιών, η Οπερα της Νίκαιας, το Théâtre des Champs – Elysées και αλλού, που είναι ένα μέρος μόνον της διεθνούς δράσης της ορχήστρας.

Γύρω από ένα κρασί, μετά τη βράβευση, η ατμόσφαιρα έγινε πιο θορυβώδης και οι παρουσίες από το Μέγαρο, το Εθνικό, τη Στέγη, ήταν πολλές. Ανάμεσά τους οι Νίκος Θεοχαράκης, Γιώργος Κουρουπός, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Στάθης Λιβαθινός, Παναγιώτης Παναγάκης από την Τράπεζα της Ελλάδος και πολλοί ακόμη που χειροκρότησαν την αναγνώριση του Γιώργου Πέτρου από το γαλλικό κράτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή