Κορωνοϊός: Η κολχικίνη προλαβαίνει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, δείχνει έρευνα

Κορωνοϊός: Η κολχικίνη προλαβαίνει την εκδήλωση σοβαρής Covid-19, δείχνει έρευνα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έρευνα καναδικού ινστιτούτου που διεξήχθη εν μέρει και στην Ελλάδα απέδειξε τη δυνατότητα της κολχικίνης για περιορισμό της σοβαρότητας της Covid-19 σε ασθενείς πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο, ελλείψει φαρμάκου για την ασθένεια.

Η έρευνα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Μόντρεαλ που δημοσιεύεται από την Πέμπτη στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine δείχνει τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει η κολχικίνη για την αποτροπή της επιδείνωσης της κατάστασης ενός ασθενούς που διαγνώστηκε με κορωνοϊό.

Με την ονομασία Colcorona, η έρευνα κάλυψε τις περιπτώσεις 4.488 ασθενών, από τους οποίους οι 4.159 είχαν βάσει τεστ PCR διαγνωστεί με Covid-19. Από αυτούς κατέληξε μόνο το 4,6% όσων είχαν λάβει κολχικίνη πριν επιδεινωθεί η κατάστασή τους έναντι 6% όσων είχαν λάβει ομοίωμα (placebo) της ουσίας. Αντιστοίχως πολύ σοβαρά συμπτώματα εμφάνισε το 4,9% όσων έλαβαν κολχικίνη, έναντι 6,3% όσων δεν έλαβαν.

Συνεπώς η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς που έχουν μόλις διαγνωστεί με μοριακό τεστ ότι έχουν κορωνοϊό ουσιαστικά μειώνει κατά 25% περίπου την πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής Covid-19 και θανάτου, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη με τη συμμετοχή και των Ελλήνων επιστημόνων Ανδρέα Ορφανού και Σπυρίδωνος Δευτεραίου.

Διαβάστε επίσης:

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το καναδικό ινστιτούτο, «δεδομένης της έλλειψης άλλης θεραπείας από το στόμα για την πρόληψη επιπλοκών της Covid-19 μεταξύ των μη νοσηλευομένων ασθενών, και τα πλεονεκτήματα που παρατηρούνται στην κολχικίνη σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη διάγνωση μέσω PCR, αυτό το αντιφλεγμονώδες φάρμακο μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία για όσους κινδυνεύουν από επιπλοκές».

Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχολίασε την έρευνα και τα αποτελέσματά της στο ραδιόφωνο του Σκάι την Παρασκευή λέγοντας ότι πρόκειται για πολύ σπουδαία εξέλιξη, καθώς «η θεραπεία κολχικίνης κοστίζει μόνο 5 ευρώ τον μήνα και η ουσία υπάρχει σε άπειρες ποσότητες».

Η πλήρης δημοσίευση της έρευνας στην επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine είναι διαθέσιμη εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT