Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ ενόψει – Ορατή και από την Ελλάδα

Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ ενόψει – Ορατή και από την Ελλάδα

Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγαλύτερα και τα φωτεινότερα άστρα στον νυχτερινό ουράνιο θόλο θα εξαφανιστεί στιγμιαία λόγω σπάνιας έκλειψης, καθώς από μπροστά του θα περάσει ένας αστεροειδής. 

Το σπάνιο και φευγαλέο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής ουράνιας λωρίδας από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της Κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και, τέλος, σε τμήματα του Μεξικού.

Το Μπετελγκέζ, ένας παλλόμενος ερυθρός υπεργίγαντας, που εξαιτίας του μεγέθους του διακρίνεται και με γυμνό μάτι, είναι ένα άστρο που απέχει περίπου 640 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ωρίωνα. 

Οσον αφορά τον αστεροειδή, πρόκειται για τον Leona, έναν αργά περιστρεφόμενο επιμήκη διαστημικό βράχο στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Αρη και του Δία.

Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ ενόψει – Ορατή και από την Ελλάδα-1
Με ηλικία περίπου 10 εκατομμυρίων ετών, το Μπετελγκέζ είναι πολύ νεότερο από τον Ηλιο μας (ηλικίας 5 δισεκατομμυρίων ετών), αλλά χιλιάδες φορές φωτεινότερο και περίπου 700 φορές μεγαλύτερο από αυτόν – Πηγή: Shutterstock.

Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης αυτής, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Παρατηρώντας μια έκλειψη ενός πολύ πιο αμυδρού αστέρα από τον Λεόνα τον Σεπτέμβριο, μια ισπανική ομάδα ερευνητών υπολόγισε πως ο αστεροειδής έχει πλάτος 55 χλμ. και μήκος 80 χλμ. 

Σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ ενόψει – Ορατή και από την Ελλάδα-2

Ωστόσο, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις, κάθε άλλο παρά επιστημονικές βεβαιότητες, όπως ακριβώς και το ακριβές μέγεθος του άστρου ή η ατμόσφαιρά του. Επίσης, ασαφές παραμένει το αν ο αστεροειδής θα καλύψει όλο το άστρο προκαλώντας ολική έκλειψη ή θα δημιουργήσει μια δακτυλιοειδή έκλειψη.

Ο παλλόμενος γίγας με την αλλόκοτη συμπεριφορά 

Λόγω απόστασης και μεγέθους, το Μπετελγκέζ είναι ορατό με γυμνό μάτι, αν και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν σαφώς βελτιωμένη άποψη του άστρου-γίγαντα με κιάλια και τηλεσκόπια. 

Το Μπετελγκέζ είναι χιλιάδες φορές φωτεινότερο και περίπου 700 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας. Είναι τέτοιου μεγέθους, ώστε, σύμφωνα με τη NASA, αν αντικαθιστούσε τον ήλιο μας θα εκτεινόταν πέρα από τον Δία. 

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν καταγράψει αλλόκοτη συμπεριφορά του Μπετελγκέζ, που παρουσιάζει ασυνήθιστες διακυμάνσεις φωτεινότητας, καθώς μεταβάλλεται από λαμπερός σε αχνό δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες χιλιετίες το υπέρλαμπρο άστρο θα εκραγεί ως υπερκαινοφανής αστέρας. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT