Το μυστήριο της χαμένης… διαστημικής ντομάτας λύθηκε – «Αθώος ο αστροναύτης, δεν την έφαγε»

Το μυστήριο της χαμένης… διαστημικής ντομάτας λύθηκε – «Αθώος ο αστροναύτης, δεν την έφαγε»

Χιούστον, έχουμε πρόβλημα... ντομάτας.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λίστα των μεγάλων συμπαντικών μυστηρίων προστέθηκε, αν και προσωρινά, κι άλλο ένα, αν και όχι ακριβώς επιστημονικό… 

Ο λόγος για μία… ντομάτα που καλλιεργήθηκε σε συνθήκες μικροβαρύτητας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) από τον Αμερικανό αστροναύτη Φραντσίσκο Ρούμπιο, στο πλαίσιο ενός γεωργικού πειράματος.

Η ντομάτα μυστηριωδώς χάθηκε πριν από οκτώ μήνες και όλοι «έδειξαν» ως ένοχο τον Ρούμπιο, τον οποίο κατηγόρησαν πως την έφαγε. 

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Ρούμπιο επέστρεψε στη Γη μετά από 371 ημέρες στο Διάστημα (παραμονή-ρεκόρ) με το στίγμα του… κοιλιόδουλου. Οπως παραδέχεται ο ίδιος, πέρασε έως και 20 ώρες από τον προσωπικό του χρόνο στην αναζήτηση του χαμένου ζαρζαβατικού. «Δυστυχώς, επειδή αυτή είναι η ανθρώπινη φύση, πολλοί θεώρησαν πως έφαγα την ντομάτα. Και ήθελα να τη βρω κυρίως για να τους διαψεύσω», έλεγε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ίδιος. 

Και όμως, εν τη απουσία του, ήρθε η ώρα της δικαίωσης. 

Ο μικροσκοπικός κόκκινος καρπός βρέθηκε, όπως γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια ενός live stream τα μέλη του επταμελούς πληρώματος που παραμένουν στον ΔΔΣ. 

«Βρήκαμε κάτι που κάποιος αναζητούσε εδώ και καιρό» γνωστοποίησε γελώντας η αστροναύτης Τζασμίν Μογκμπέλι, προσθέτοντας: «Ο καλός μας φίλος Φρανκ Ρούμπιο κατηγορήθηκε για κάμποσο διάστημα πως είχε φάει την ντομάτα. Ομως, τώρα τον απαλλάσσουμε από τις κατηγορίες. Βρήκαμε την ντομάτα!» είπε, προκαλώντας το γέλιο της διαστημικής ομήγυρης. 

Στο 16:10 το σχετικό απόσπασμα 

Ωστόσο, δεν αποκάλυψε πού ή σε τι κατάσταση βρέθηκε το μοναχικό λαχανικό. 

Ο ΔΔΣ διαθέτει το δικό του σύστημα παραγωγής λαχανικών, γνωστό ως Veggie, και η ευκαιρία να εργαστούν στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί για πολλούς αστροναύτες ένα από τα προνόμια του διαστημικού ταξιδιού. Η δε ντομάτα του Ρούμπιο ήταν ένας από τους μόλις 12 καρπούς που βλάστησαν επιτυχώς και ωρίμασαν στο Διάστημα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος Veg-05 – σε σύγκριση με τους πάνω από 100 στο παράλληλο πείραμα που διεξήχθη στη Γη, σύμφωνα με τη Nasa.

Τώρα, ο καλλιεργητής τους μπορεί να κυκλοφορεί στη Γη με το μέτωπο καθαρό.

Πηγή: Guardian/CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή