Το μικροσκοπικό ψάρι που παράγει ήχο όσο ένας πυροβολισμός

Το μικροσκοπικό ψάρι που παράγει ήχο όσο ένας πυροβολισμός

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ψάρι danionella cerebrum μπορεί να δημιουργήσει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα από τα μικρότερα ψάρια στον κόσμο, με μέγεθος περίπου όσο το πλάτος του νυχιού ενός ενήλικα ανθρώπου, μπορεί να παράγει ήχο τόσο δυνατό όσο ένας πυροβολισμός, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. 

Το αρσενικό danionella cerebrum, ένα ψάρι περίπου 12 χιλιοστών που ζει στα ρέματα της Μιανμάρ, παράγει ήχους που ξεπερνούν τα 140 ντεσιμπέλ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS. Πρόκειται για ένταση ήχου που ισοδυναμεί, μεταξύ άλλων, με μια σειρήνα ασθενοφόρου ή ένα κομπρεσέρ.

Ο πιο συνηθισμένος μηχανισμός στα ψάρια για την παραγωγή ήχου περιλαμβάνει δονήσεις της κολυμβητικής τους κύστης μέσω ρυθμικών συσπάσεων εξειδικευμένων μυών. Η κολυμβητική κύστη αποτελεί ένα όργανο γεμάτο αέρια που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της άνωσης. Ωστόσο, ο μηχανισμός παραγωγής ήχου από το danionella cerebrum αποτελούσε μυστήριο, καθώς οι μηχανισμοί των μυών που σχετίζονται με την κολυμβητική κύστη δεν παρείχαν μια εύλογη εξήγηση για την προέλευση του ήχου, αναφέρει η μελέτη. 

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Charité του Βερολίνου διαπίστωσαν ότι το ψάρι διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα παραγωγής ήχου, που περιλαμβάνει έναν χόνδρο ο οποίος «τυμπανίζει» ένα εξειδικευμένο πλευρό και έναν ανθεκτικό στην κόπωση μυ, πράγμα που του επιτρέπει να παράγει γρήγορους και δυνατούς παλμούς.

«Η κατανόηση αυτής της δυνατότητας διευρύνει τις γνώσεις μας για την κίνηση των ζώων και αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ποικιλομορφία των μηχανισμών προώθησης σε όλα τα είδη, συμβάλλοντας στην ευρύτερη κατανόηση της εξελικτικής βιολογίας και της βιομηχανικής», αναφέρεται στη μελέτη. 

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή