Twitter: Η πολιτική του Έλον Μασκ θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, λένε ακτιβιστές

Twitter: Η πολιτική του Έλον Μασκ θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα, λένε ακτιβιστές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο του Έλον Μασκ να επαναφέρει πολλούς λογαριασμούς στο Twitter που είχαν απαγορευθεί θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρο τον κόσμο, λένε ειδικοί σε θέματα προάσπισης δικαιωμάτων και ακτιβιστές. 

Ειδικότερα, η απόφαση του Μασκ για επαναφορά «ακατάλληλων» λογαριασμών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. 

«Η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ μας προκάλεσε έκπληξη», δήλωσε ο Thenmozhi Soundararajan, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης πολιτικών δικαιωμάτων Dalit Equality Labs, ο οποίος τόνισε πως οι αποφάσεις του θα υποκινήσουν τη βία. 

Ο Soundararajan συμμετείχε σε μία τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα στην οποία μίλησαν εκπρόσωποι από διάφορες ομάδες υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιμένοντας ότι η επαναφορά των συγκεκριμένων λογαριασμών θα αποτελούσε απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. 

Οι ομιλητές υπογράμμισαν πώς η απόφαση του Έλον Μασκ θα είχε τεράστιο αντίκτυπο και σε περιοχές του κόσμου εκτός των ΗΠΑ, καθώς το Twitter μέχρι στιγμής διασφάλιζε την ασφάλεια των χρηστών κατά της παραπληροφόρησης.

Αυξήθηκε η ρητορική μίσους στο Twitter

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα “Time”, οι φόβοι των ακτιβιστών δεν είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές της ομάδας Digital Planet του Πανεπιστημίου Tufts, η οποία παρακολούθησε τη ρητορική μίσους στο Twitter πριν και μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Έλον Μασκ. 

Σύμφωνα με την μελέτη, τα tweets που συνδέονταν με την υποκίνηση μίσους αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα 7 από τα 20 κορυφαία tweets που μελετήθηκαν περιείχαν αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια. 

Υπενθυμίζεται πως ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε την απόφαση του για επαναφορά λογαριασμών την περασμένη εβδομάδα, αφού είχε προηγηθεί μία δημοσκόπηση κοινού στην πλατφόρμα. 

Σε αυτή τη δημοσκόπηση πάνω από το 72% των χρηστών που απάντησαν ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης των λογαριασμών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Περίπου 3,1 εκατομμύρια χρήστες έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, σύμφωνα με το Twitter. Ωστόσο το Associated Press ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις του Twitter είναι αντιεπιστημονικές.

Τώρα, οι υποστηρικτές φοβούνται ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται. «Χωρίς ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για την αντιμετώπιση της βίας σε αυτή την πλατφόρμα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», δήλωσε η Jessica González, συν-διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης Free Press.

Πηγή: Time 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή