Σαμ Αλτμαν: Τι οδήγησε στην απόλυση που συντάραξε τη Silicon Valley;

Σαμ Αλτμαν: Τι οδήγησε στην απόλυση που συντάραξε τη Silicon Valley;

Οι ασαφείς δηλώσεις της OpenAI για την καθαίρεση του «παγκόσμιου πρεσβευτή» της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα ενδοεταιρικά δράματα

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με ένα ενδοεταιρικό «δράμα» φαίνεται να βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η εταιρεία τεχνολογίας OpenAI, η οποία ανέπτυξε το ChatGPT, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι ο CEO και συνιδρυτής της Σαμ Αλτμαν απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του.

Ο ίδιος ο Αλτμαν ανήρτησε την Κυριακή μια φωτογραφία στην πλατφόρμα Χ, στην οποία φοράει ένα καρτελάκι επισκέπτη της εταιρείας και αναφέρει ότι αυτή «είναι η πρώτη και τελευταία φορά που φοράω ένα από αυτά».

Η είδηση της καθαίρεσης του Αλτμαν δεν επηρέασε μόνο την OpenAI αλλά συντάραξε ολόκληρη τη Silicon Valley, με τους πάντες να αναρωτιούνται πώς έφτασε σε αυτό το σημείο ένα από τα μεγαλύτερα «αστέρια» στη βιομηχανία της Τεχνολογίας που έχει χαρακτηριστεί και ως ο ανεπίσημος παγκόσμιος «πρεσβευτής» της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κραδασμοί στον τεχνολογικό κόσμο

Οταν ανακοινώθηκε πως ο Αλτμαν καθαιρείται, ξέσπασαν αντιδράσεις από εργαζομένους της εταιρείας καθώς και από επενδυτές – μεταξύ των οποίων και η Microsoft – οι οποίοι έκαναν προσπάθειες να τον φέρουν πίσω, σε μια κίνηση που συντάραξε τον τεχνολογικό κόσμο και χαρακτηρίστηκε μάλιστα ως «θεαματικό αντιπραξικόπημα» από τους Financial Times. Επιπλέον, ο πρόεδρος της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν, υπέβαλε την παραίτησή του.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα, ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε μετά από 48 ώρες έντονων διαπραγματεύσεων, ότι ο Αλτμαν δεν θα επιστρέψει τελικά στη θέση του CEO, την οποία και θα αναλάβει προσωρινά ο Εμετ Σίαρ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Twitch, μιας αμερικανικής υπηρεσίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του live streaming.

Σε εταιρικό μέμο το οποίο επικαλούνται σήμερα οι New York Times, το διοικητικό συμβούλιο αναφέρει ότι επιμένει στην απόφασή του για καθαίρεση του Αλτμαν, σημειώνοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά και να υπερασπιστούμε την αποστολή της OpenAI». 

Το εταιρικό μέμο δεν προχωράει σε λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην κίνηση αυτή, αναφέροντας απλώς τα εξής: «Για να το θέσουμε απλά, η συμπεριφορά του Σαμ [Αλτμαν] και η έλλειψη διαφάνειας στη σχέση του με το διοικητικό συμβούλιο, υπονόμευσαν την ικανότητα του ΔΣ να επιβλέπει αποτελεσματικά την εταιρεία με τον τρόπο που όφειλε».

Τα πιθανά σενάρια πίσω από την καθαίρεση του Αλτμαν

Παρά όμως τις ασαφείς αναφορές εκ μέρους του ΔΣ της OpenAI, υπάρχουν ορισμένα σενάρια σχετικά με τις αιτίες της απόλυσης του Αλτμαν, τα οποία συνοψίζει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η διαδικτυακή πλατφόρμα Medium:

– Παράλληλα πρότζεκτ

Η λιγότερο πιθανή θεωρία έχει να κάνει με τα παράλληλα πρότζεκτ στα οποία εργαζόταν ο Αλτμαν, όπως για παράδειγμα το Worldcoin. Πρόκειται για ένα σύστημα κρυπτονομίσματος που στοχεύει να παράσχει ένα παγκόσμιο βασικό εισόδημα στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανθρώπων. Το εν λόγω πρότζεκτ θεωρείται αμφιλεγόμενο, με ορισμένους επικριτές του να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για το απόρρητο των πληροφοριών καθώς και για τις πιθανότητες κακής χρήσης του.

Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα του Medium, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό ο Αλτμαν να αφιέρωνε τόσο πολύ χρόνο στο Worldcoin. Παρόλα αυτά, όπως τονίζεται, το συγκεκριμένο πρότζεκτ θα μπορούσε ακόμη κι έτσι να επηρεάσει την ικανότητά του να ηγηθεί αποτελεσματικά της εταιρείας, ιδιαίτερα σε καιρούς σημαντικής ανάπτυξης ή αλλαγών.

– Νομικοί λόγοι

Ενα άλλο πιθανό σενάριο για την καθαίρεση του Αλτμαν, έχει να κάνει με το γεγονός ότι τον Μάιο του 2023 εμφανίστηκε μπροστά σε μία υπο-επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώπιον της οποίας αναγνώρισε την ανάγκη για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά αυτή τη νέα μορφή τεχνολογίας.

Σαμ Αλτμαν: Τι οδήγησε στην απόλυση που συντάραξε τη Silicon Valley;-1
Ο Σαμ Αλτμαν ενώπιον της υπο-επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας / Φωτ. AP/Patrick Semansky

Η εν λόγω αναγνώριση φάνηκε να υποδηλώνει πως η τρέχουσα προσέγγιση της OpenAI σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ενδέχεται να μην λαμβάνει επαρκώς υπ’ όψιν τους πιθανούς κινδύνους.

– Οικονομικοί λόγοι

Οπως σημειώνει το Medium, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειώσει η εταιρεία OpenAI στον τομέα της έρευνας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει βρεθεί παράλληλα αντιμέτωπη με προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επίτευξη μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητας καθώς και με δυσκολίες εξασφάλισης εισοδήματος, δεδομένου ότι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός.

Είναι λοιπόν πιθανό, σύμφωνα με το Medium, οι οικονομικές πιέσεις να οδήγησαν σε διαφωνίες εντός της εταιρείας καθώς και σε ανησυχίες για τη μελλοντική της πορεία. Ως Διευθύνων Σύμβουλος, ο Αλτμαν ίσως δέχθηκε πιέσεις για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και αν οι προσπάθειές του κρίθηκαν τελικά ανεπιτυχείς, αυτό θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

– Ζητήματα ασφαλείας

Ο Αλτμαν φαίνεται να απολύθηκε λόγω «έλλειψης ειλικρίνειας» απέναντι στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, κάτι που ενδεχομένως να σχετίζεται και με τη μη κοινοποίηση πληροφοριών σχετικά με «κενά» στην ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι έχουν εκφραστεί αρκετές ανησυχίες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εργαλείων της εταιρείας, η οποία απάντησε σε αυτές προσλαμβάνοντας έναν νέο επικεφαλής στον εν λόγω τομέα και θεσπίζοντας μια σειρά από νέους κανόνες.

– Οραμα εμπορευματοποίησης

Τον Οκτώβριο του 2023, ο επικεφαλής επιστήμονας και υπεύθυνος της έρευνας στην OpenAI, Ιλια Σούτσκεβερ, απαλλάχθηκε από κάποια καθήκοντά του. Αυτό, σύμφωνα με το Medium, συνέβη εξαιτίας των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ του ίδιου, του Αλτμαν και του προέδρου της εταιρείας, Γκρεγκ Μπρόκμαν. 

Οι ακριβείς λόγοι πίσω από τις εντάσεις παραμένουν άγνωστοι αλλά είναι πολύ πιθανό να σχετίζονταν με το εάν η εταιρεία θα έπρεπε να προβεί σε εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας A.I. που αναπτύσσει. 

Τι ακολουθεί για την OpenAI;

Μετά την αποχώρηση των Αλτμαν και Μπρόκμαν, είναι πιθανό η OpenAI να βρεθεί σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση στον έντονα ανταγωνιστικό χώρο της ανάπτυξης εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Τονίζεται επίσης ότι μετά την εσωτερική ανακοίνωση του διορισμού του Σίαρ στη θέση του Αλτμαν, πολλοί δυσαρεστημένοι υπάλληλοι «εξήλθαν ομαδόν» από τα κεντρικά γραφεία της OpenAI στο Σαν Φρανσίσκο, όπως ανέφερε η ιστοσελίδα The Information. Παράλληλα, δεκάδες μέλη του προσωπικού έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αποχωρούν από την εταιρεία, ανέφερε η ίδια ιστοσελίδα, επικαλούμενη πηγή με γνώση της κατάστασης.

Αν λοιπόν, στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία γίνει αντιληπτή ως ένα μέρος όπου επικρατούν αναταραχές και εσωτερικές εντάσεις, τότε είναι πιθανό τα κορυφαία ταλέντα του τομέα της A.I. να διστάσουν να συνεργαστούν μαζί της στο μέλλον.

Ο Σαμ Αλτμαν πάντως εισέρχεται πλέον στην οικογένεια της Microsoft, όπου «θα ηγείται μιας ομάδας προηγμένων ερευνών για την A.I.», όπως δήλωσε ο CEO της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα.

Στο μεταξύ, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο για την OpenAI, η οποία θα πρέπει τώρα να συνέλθει από τις πρόσφατες αναταράξεις προκειμένου να συνεχίσει να δίνει δυναμικά το παρών στην αδυσώπητη κούρσα ανάπτυξης εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή