Το κόμμα των «πηγαινέλα»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μοναδικό κόμμα που κρατάει «άθικτο» τον αριθμό των μελών της κοινοβουλευτικής του ομάδας από τον Σεπτέμβριο του 2015 είναι το ΚΚΕ. Διατηρώντας το εκλογικό του ποσοστό στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, το ιστορικό κόμμα σήμερα εξακολουθεί να έχει 15 βουλευτές.

Σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής τετραετίας υπήρξαν ανεξαρτητοποιήσεις που είτε συνοδεύτηκαν από ένταξη σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα είτε όχι. Βεβαίως, τις μεγαλύτερες (ποσοστιαία) απώλειες υπέστησαν τα μικρότερα και νεότερα κόμματα, όπως είναι το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Μεταβλήθηκαν τόσο πολύ τα πολιτικά δεδομένα από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν πλέον η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ είχε δέσει το μέλλον της Ελλάδος εντός Ευρωζώνης; Ρητορικό ερώτημα, αφού το πολιτικό-οικονομικό τοπίο ήταν προδιαγεγραμμένο από τους «θεσμούς», όπως συνηθίσαμε να ακούμε.

Η υποκριτική μετάλλαξη ιδεολογικών πεποιθήσεων από νεόκοπους –κατά κύριο λόγο εκλεγέντες για πρώτη φορά ή και επιστρέφοντες (δηλαδή είχαν εκλεγεί, επανεξελέγησαν σε παλαιότερη Βουλή αλλά ήταν εκτός στην προηγούμενη)– βουλευτές των μικρών κομμάτων οφείλεται στην αγωνία τους να διατηρήσουν το βουλευτικό και πολιτικό οfficio. Χαρακτηριστικά, το πρόσωπο των ημερών, ο Σπύρος Δανέλλης έχει διατελέσει βουλευτής του Συνασπισμού, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του Ποταμιού. Επίσης, διετέλεσε και μέλος των Κεντρικών Επιτροπών τεσσάρων κομμάτων.

Ο πολιτικός καιροσκοπισμός εν μέσω πόλωσης ουσιαστικά αποτελεί μία από τις βασικές αδυναμίες των μικρών κομμάτων, να διατηρήσουν το πολιτικό τους στίγμα καθαρό και σε βάθος χρόνου.

Η αξιοπιστία των μικρών, νέων κομμάτων δεν πλήττεται από το κλίμα προεκλογικής όξυνσης των δύο ισχυρών κομματικών σχηματισμών (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ παλιά, Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ πλέον) της πολιτικής ζωής. Αντίθετα, διαβρώνεται από την απουσία πολιτικού οράματος και πίστης σε αυτό. Βουλευτές και μέλη τους κάθε φορά που το καράβι κλυδωνίζεται δημοσκοπικά, την «κάνουν» για στερεότερα έδρανα, από όπου θα μπορούν να συνεχίζουν να προσφέρουν στον τόπο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή