Τι λένε τα κομπιούτερ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδίκως βάλλουν κάποιοι κατά του κ. Αδ. Γεωργιάδη επειδή λέει «αναγνώρισε την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα»· το παλιό, «Μακεδονία», όχι το καινούργιο «Βόρεια Μακεδονία». Το θέμα ξεκίνησε από τα social media, όταν κάποιος χρήστης ανακάλυψε ότι στο ηλεκτρονικό κατάστημα της «Ελληνικής Αγωγής» (μιας εταιρείας ιδιοκτησίας του κ. Γεωργιάδη που πουλάει βιβλία) ανάμεσα στις χώρες που υπάρχουν για τον τόπο αποστολής είναι και η «Μακεδονία». Εγινε το σχετικό νταβαντούρι με διάφορα sites να γράφουν «όπως θα δείτε στην παρακάτω φωτογραφία έχει τη δυνατότητα αποστολής παραγγελιών σε πλήθος χώρων, ανάμεσα στις οποίες είναι και η ΠΓΔΜ ή για την ακρίβεια η “Μακεδονία”, όπως αναφέρει τη γειτονική χώρα η πλατφόρμα του λαλίστατου αντιπροέδρου της Ν.Δ.».

Ο κ. Γεωργιάδης λογικώς απάντησε «καλά, το πόσο ψεύτες είστε είναι ότι εσείς γνωρίζετε ότι αυτό δεν το φτιάχνουμε εμείς αλλά είναι το παγκόσμιο format της πλατφόρμας των eshop και όχι δική μας επιλογή. Αλλά μπροστά στη λάσπη σε μένα δεν σας νοιάζει να φαίνεστε γελοίοι» (Τwitter 23.1.2019).

Αλήθεια λέει. Ετσι είναι –εκ κατασκευής– τα ηλεκτρονικά καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλει να αγοράσει κάποιος παπούτσια από την Κίνα; Τη «Μακεδονία» θα βρει ανάμεσα στις επιλογές. Παραγγέλνει ένα εξάρτημα υπολογιστή από τις ΗΠΑ; Να ’σου πάλι η ακατονόμαστη. Το ίδιο ισχύει και για τα βιβλία στην Ελλάδα. Το «Μακεδονία» –θέλουμε-δεν θέλουμε, μας αρέσει-δεν μας αρέσει– είναι εκεί για να θυμίζει την εθελοτυφλία μας, τις άπειρες ώρες που έχουν περάσει οι Ελληνες διπλωμάτες διορθώνοντας σε ξένες συνεδρίες το όνομα που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ: «ΠΓΔΜ».

Φέξε μου και γλίστρησα, δηλαδή. Μια ολόκληρη γενιά, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, έχουν μάθει ηλεκτρονικώς ότι «η Μακεδονία είναι μία και δεν είναι ελληνική». Οχι πως οι παλιότεροι γνωρίζουν τις ευαισθησίες μας, αλλά ας σκεφτούμε: τα παιδιά που γεννήθηκαν όταν «το όνομα έγινε η ψυχή μας» είναι σήμερα 28 χρόνων. Κάποια από αυτά είναι καθηγητές σε σχολειά και πανεπιστήμια όλου του κόσμου, κάποια έγιναν προγραμματιστές και φτιάχνουν ηλεκτρονικές πλατφόρμες και όλα αγοράζουν μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εμείς όμως εκεί! Επιμένουμε: «Μην παραχαράσσετε την Ιστορία, η Μακεδονία είναι μία», που λέει και το τραγουδάκι ενός παπά, που άξαφνα έγινε μεγάλη επιτυχία στο Διαδίκτυο. Φωνασκούμε ο ένας στον άλλον, ανταλλάσσουμε ύβρεις και χαρακτηρισμούς, φτιάχνουμε μεγαλειώδη συλλαλητήρια και τσουπ… η «Μακεδονία» προκύπτει εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Στον δικτυακό τόπο του κ. Αδ. Γεωργιάδη. Τέτοια αποτελεσματικότητα έχουμε να δούμε από τον καιρό του Θερβάντες. Μήπως ήρθε η ώρα να σοβαρευτούμε κάπως;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή