ΑΕΙ, επένδυση και στην ομφαλοσκόπηση

ΑΕΙ, επένδυση και στην ομφαλοσκόπηση

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε άρθρο στο φύλλο της περασμένης Κυριακής στην «Κ», ο καθηγητής του Παν. Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης εκτίμησε ότι είναι δύσκολη μία επένδυση σε ιδιωτικό ΑΕΙ και ακόμη δυσκολότερη η αναρρίχηση ενός ιδιωτικού ΑΕΙ στις καλές θέσεις στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης των ΑΕΙ, καθώς απαιτείται μεγάλη επένδυση. Ετσι το βάρος πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Θα αποκτήσουμε καλύτερη θεώρηση των σημείων όπου απαιτείται παρέμβαση για τη βελτίωση των δημόσιων ΑΕΙ, εάν εστιάσουμε στις συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία τους, και όχι στην καθεστωτική απαγόρευση των ιδιωτικών ΑΕΙ. Η σπουδή με την οποία ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επιδιώκει να συγχωνεύσει το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος με όποιο γειτονικό πανεπιστήμιο είναι διαθέσιμο, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του εύρους (αλλά και του ύφους) των κρατικών παρεμβάσεων στα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία τα αντιμετωπίζει ως «μεγαλοτσιφλικάς».

Το ίδιο υποδηλώνει η παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας στη συνάντηση όπου ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη ενός τμήματος στο Αγρίνιο σε Τμήμα Μηχανικών. Ποιος ακαδημαϊκός λόγος δικαιολογεί την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών στη συνάντηση; Σε λίγες ημέρες αναμένεται η εξαγγελία του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ για το έτος το 2019-2020 και για μία ακόμη φορά οι εισηγήσεις των ΑΕΙ επ’ αυτού θα αγνοηθούν από τον υπουργό…

Η ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου στις σχέσεις υπουργείου – ΑΕΙ είναι κομβικό στοιχείο για την ανάπτυξη των ΑΕΙ. Το ίδιο ισχύει και για τα μη κερδοσκοπικά, ή ιδιωτικά, πανεπιστήμια. Η δαιμονοποίηση των ιδιωτικών –ο κ. Γαβρόγλου μίλησε για πιθανή «φούσκα σπουδαστικών δανείων κατ’ αναλογία με τις ΗΠΑ»!– αποτελεί την εύκολη λύση για όσους στερούνται επιχειρημάτων, την ίδια στιγμή που ασχημονούν στο σώμα των δημόσιων ΑΕΙ, είτε με τις ψηφοθηρικές πρακτικές τους (π.χ. εξαγγελία νέων τμημάτων) είτε με τις ιδεοληψίες τους (π.χ. ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα για την προστασία των ΑΕΙ).

Απαιτείται μοντέρνο, λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ στην Ελλάδα και πιστή τήρησή του. Τολμούν να το ζητήσουν και να το υπηρετήσουν οι πανεπιστημιακοί ή μήπως αρκούνται στην αδράνεια της γνωστής γκρίνιας;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή