ΑΠΟΨΕΙΣ

Το #MeToo της κ. Χριστοδουλοπούλου

Ο σεξισμός είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Τόσο μεγάλο, που δεν υπάρχει επαρκής ορισμός του. Ισως γι’ αυτό να κυκλοφορεί τόσος πολύς και στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε τι έλεγε η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, όποτε κάποιος έψεγε τη συμπεριφορά της ως προέδρου της Βουλής. «Σεξισμός», βροντοφώναζε, και το «κατηγορώ» επαναλάμβανε εν χορώ το τμήμα φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους δεν θυμούνται, ήταν μια οργάνωση που διύλιζε τα υπονοούμενα αλλά κατάπιε τη χοντροκομμένη σεξουαλική παρενόχληση του Βενεζουελανού πρέσβη στις Ελληνίδες υπαλλήλους της πρεσβείας του.

Η καταγγελία του σεξισμού είναι τρέντι (παγκοσμίως) στις ημέρες μας. Ισως γι’ αυτό η έτερη πασιονάρια του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, πήγε μέχρι το Στρασβούργο για να αναφωνήσει #MeToo. Πήγε δηλαδή να ιστορήσει τι τράβηξε κι αυτή ως γυναίκα, όταν έγινε για ένα φεγγάρι υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μιλώντας στην εαρινή σύνοδο της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έθεσε κατ’ αρχήν το θεωρητικό πλαίσιο: «Ο άνδρας απέκτησε δικαιώματα από τον 18ο αιώνα, ενώ η γυναίκα μόλις τον 20ό αιώνα. Η πατριαρχική δομή των κοινωνιών εξηγεί τη θέση της γυναίκας σε όλες τις κοινωνίες, δομή που είναι υπεύθυνη για τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώνουν και δικαιολογούν τον σεξισμό. Δεν εξαιρείται καμία γυναίκα από τον σεξισμό, ούτε καν η γυναίκα πολιτικός». Κατόπιν, είπε το παράπονό της: «Υπήρξα υπουργός Μετανάστευσης το 2015 που εισήλθαν στην Ελλάδα ένα εκατ. πρόσφυγες.

Δέχθηκα σεξιστική επίθεση από τους συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους και από τα ΜΜΕ. Δεν μπορούν να ανεχθούν ότι μια γυναίκα μπορεί να ασχολείται με την πολιτική και μάλιστα στην πρώτη γραμμή».

Φυσικά δεν πέρασε από το μυαλό της ότι δέχθηκε την επίθεση ως υπουργός και όχι ως γυναίκα. Επίθεση εξάλλου είχε δεχθεί και ο σύζυγός της κ. Θοδωρής Δρίτσας για τις δικές του καταστροφικές αποφάσεις στο υπουργείο Ναυτιλίας. Να πούμε «πάλι καλά» που η αντιπρόεδρος της Βουλής δεν πήγε στο Στρασβούργο για να καταγγείλει και την οικογενειοκρατία.

Δεν γνωρίζουμε αν η κ. Χριστοδουλοπούλου εξήγησε στην ομιλία της πώς αποφάσισαν επί των ημερών της «λαοσωτηρίου» να περάσουν στην Ελλάδα –εντελώς ξαφνικά!– ένα μιλιούνι πρόσφυγες. Δεν ξέρουμε αν αποκάλυψε το μυστικό της εξαφάνισής τους, αφού λιάζονταν για ένα μικρό διάστημα στις πλατείες της Αθήνας. Προφανώς αυτά είναι λεπτομέρειες της Ιστορίας, μπροστά στο διαρκές έγκλημα του σεξισμού που υπέστη και η ίδια. Τέλος, είναι απορίας άξιον πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και οι γεφυροποιοί του δεν αποφάσισαν να πολεμήσουν και τον σεξισμό μαζί με την Ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Λέτε να έχουμε να κάνουμε με τίποτε κρυφοσεξιστές;