Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος

Μπακογιάννης, Γερουλάνος, Ηλιόπουλος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα του κυνισμού και της διχόνοιας, πολλοί θα επιλέξουν να αγνοήσουν ή να υποβαθμίσουν τη στήριξη που προσέφεραν στον Κώστα Μπακογιάννη ο Παύλος Γερουλάνος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, οι πολιτικοί του αντίπαλοι στη διεκδίκηση της δημαρχίας της Αθήνας, και ακόμη περισσότερο τον τρόπο που αντέδρασε ο πρώτος.

Οι κ. Γερουλάνος και Ηλιόπουλος επισκέφθηκαν το εκλογικό περίπτερο του κ. Μπακογιάννη που έγινε στόχος βανδαλισμών από υποστηρικτές του Κουφοντίνα, σε μια έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης.

Με αφορμή τα χυδαία συνθήματα που έγραψαν οι άγνωστοι προσβάλλοντας τη μνήμη του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη, αλλά και τις υλικές φθορές που προκάλεσαν, ο κ. Γερουλάνος επισήμανε ότι «η Αθήνα που εμείς θέλουμε, η Αθήνα της επόμενης μέρας, δεν έχει θέση για οπαδούς της βίας», ενώ ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «με τον Κώστα Μπακογιάννη και την παράταξή του μας χωρίζει ιδεολογικά άβυσσος. Ωστόσο, άλλο πράγμα οι πολιτικές διαφωνίες και άλλο η απανθρωπιά».

Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε δημόσια τους δύο αντιπάλους του με κοινοποίησή του στο Facebook, στην οποία έκανε λόγο για «νίκη του πολιτικού πολιτισμού στην πράξη», ενώ αναφέρθηκε και στην επίθεση που δέχθηκε το περίπτερο του κ. Ηλιόπουλου στα Ανω Πατήσια.

«Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Παύλο Γερουλάνο και τον Νάσο Ηλιόπουλο που επισκέφθηκαν το περίπτερό μας, μίλησαν με τους εθελοντές μας και εκδήλωσαν τη συμπαράσταση τους, μετά την επίθεση που δέχθηκε από θιασώτες της βίας, χθες το βράδυ. Κάποιοι άλλοι υμνητές του μίσους έκαναν επίθεση στο περίπτερο του Νάσου στα Ανω Πατήσια», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης, και πρόσθεσε: «Ο πολιτικός μας πολιτισμός στην πράξη βγαίνει νικητής. Είναι και καλός οιωνός για το αύριο της Αθήνας. Ολοι μαζί θα παλέψουμε με τη βία και το μίσος από όπου και αν προέρχονται. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς συμψηφισμούς. Ολοι μαζί για μια πόλη που μας ενώνει και μας συμφιλιώνει».

Ολοι τους έκαναν το αυτονόητο. Η στάση τους όμως στη σημερινή Ελλάδα της ισοπέδωσης και των ύβρεων, που διολισθαίνει στη διαίρεση, αν όχι στο μίσος, αποτελεί την εξαίρεση. Την ευχάριστη, ευπρόσδεκτη, αναγκαία εξαίρεση, που καλό θα ήταν να γίνει ο κανόνας.

Με δεδομένη την ισχύ της απλής αναλογικής, οι τρεις συγκεκριμένοι άνθρωποι –αυτό ισχύει σε πολλές περιφέρειες και δήμους– θα κληθούν να επιδείξουν ανάλογο πνεύμα και την «επόμενη μέρα», αφού μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπισθούν τα πολλά προβλήματα της πόλης, τα περισσότερα εκ των οποίων αναγνωρίζονται από όλους.

Το αν θα υπάρξουν συγκλίσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων, και τι μορφή θα λάβουν αυτές –ανοικτή συνεργασία, σιωπηρή στήριξη, διακριτική ανοχή–, είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι ίδιοι.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπεριφορά των τριών αντιπάλων –πολιτικοί αντίπαλοι είναι, όχι εχθροί– και όχι μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλο το πολιτικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή