ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κοινωνία προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ

Πριν γίνουν ακόμη οι εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κόσμος αναφέρεται ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ σαν να ανήκει στο παρελθόν. Βιώνουμε την περίοδο ψυχικής επεξεργασίας όσων ακολούθησαν της ευρύτατης επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας πανελλαδικά. Ανεξάρτητα από το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, είναι γεγονός ότι η διαφορά των 500.000 ψήφων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει το ασφαλές δικαίωμα της αίσθησης ότι βιώνουμε μια νέα εποχή.

Η νέα εποχή είναι ακόμη ασαφής και θα εξαρτηθεί και από τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Αλλά αυτό που διαχέεται στην κοινωνία είναι η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα φαινόμενο μιας πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας της δεκαετίας του 2010, ολοκλήρωσε την τροχιά του, τουλάχιστον με τους όρους που αντιλαμβανόμαστε σήμερα. Αν σκεφθεί κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα μεγάλα θέματα ανάταξης της χώρας στη δεκαετία του 2020, θα έχει μεγάλη δυσκολία να τον βάλει στο ίδιο κάδρο. Η ίδια η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε ώς ένα βαθμό στον εγκλωβισμό ενός σημαντικού ποσοστού ψηφοφόρων μέσα σε εύληπτα διχαστικά σχήματα και στην τακτική δαιμονοποίησης των αντιπάλων. Το θέμα είναι ότι σήμερα η κοινωνία δείχνει να εισέρχεται σε μια νέα έντονη περίοδο ζυμώσεων, ανακατατάξεων και συσχετισμών, αφήνοντας πίσω τον διχαστικό και παρωχημένο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ ως μία περίπτωση «εκτός θέματος». Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται εν πολλοίς στην αδυναμία του να αντιληφθεί τις νέες κοινωνικές ζυμώσεις, που καθώς έχουν πλέον ανεξέλεγκτη ταχύτητα, θα αφήνουν ολοένα και πιο πίσω τον ξεφτισμένο, εκτός εποχής, λόγο της απερχόμενης κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για μία κυβέρνηση (και αυτό το έχουμε δει αρκετές φορές) από το να πιάνεται στον ύπνο. Να μην έχει οσμιστεί ότι η κοινωνία έχει ήδη στραφεί αλλού. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί βεβαίως ένα μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, αλλά η τάση είναι πτωτική. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ρεύμα νίκης της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί περαιτέρω νευρικότητα στο στρατόπεδο των ηττημένων και δεδομένης της απουσίας πολιτικής κουλτούρας στον ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στην κοινωνία μπορεί να εκπλήξουν. Είναι σαφές ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που ζητεί θετικό και συνεκτικό λόγο. Σε αυτό το πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία τύχη.