ΑΠΟΨΕΙΣ

Σσστ, το Δημόσιο νυστάζει

Στο μέλλον ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια των Προπυλαίων, ενδέχεται να μπορεί να διαβάσει μια επιγραφή που θα τιμά τους κληρονόμους των αρχαίων ιδιοκτητών του μνημείου. «Επί υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πήραν είδηση ότι το παρόν είναι εμβληματικό Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έβαλαν στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών για χάρη σου, ξένε, απ’ όπου κι αν έρχεσαι». Αφήνοντας το ιδανικό μέλλον στην ησυχία του και επιστρέφοντας στο υπέροχο παρόν, οφείλω να σε πληροφορήσω, αναγνώστη, ότι η ως άνω πρόταση περιλαμβάνεται στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού μας. Για να μη νομίζεις δε ότι πρόκειται για λόγια του αέρος, φούσκες ή παρλαπίπες, έχε υπ’ όψιν σου ότι ζητήθηκαν «εγγράφως προτάσεις για σειρά ζητημάτων ώστε να ξεκινήσει η άμεση υλοποίησή τους». Αν μάλιστα ο άφρων ελληνικός λαός δεν είχε καταψηφίσει την κυβέρνηση της κυρίας Ζορμπά και την άφηνε στη θέση της έως τον Οκτώβριο, είναι πιθανόν ότι η υλοποίηση των εγγράφων προτάσεων να είχε ολοκληρωθεί. Καλόν θα ήτο, λοιπόν, ο διάδοχός της να μην αρχίσει τις γκρίνιες για το χάλι που παρέλαβε. Ας της έδιναν τον χρόνο να μελετήσει τις έγγραφες προτάσεις.

Να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για την Ακρόπολη και όχι για κάποια κρήνη σε κάποια γωνιά της ελληνικής γης; Να υπενθυμίσω επίσης ότι το υπουργείο αντελήφθη ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες διότι η Ακρόπολη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς –η UNESCO τους μάρανε– εξαιτίας ενός μαθητή από τη Νέα Ραιδεστό ο οποίος δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το ειδικό αναβατόριο διότι αυτό δεν λειτουργούσε. Φαντασθείτε πόσοι ακόμη επισκέπτες βρέθηκαν σε αυτήν τη θέση πριν από τον άτυχο μαθητή. Αναλογισθείτε επίσης τι γίνεται σε άλλους τομείς αν το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι σε θέση να υπηρετήσει το σημαντικότερο μνημείο της χώρας, εμβληματικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού. Θα μου πείτε, το ΥΠΠΟ είχε πολλές δουλειές όλ’ αυτά τα χρόνια. Τόσες αρχαιότητες ανακάλυψε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και κατάφερε να κηρύξει αρχαιολογικό χώρο τον μισό Πειραιά. Πού να προλάβει την Ακρόπολη;

Οφείλω να αναγνωρίσω, όμως, ότι μετά το θλιβερό επεισόδιο με τον μαθητή η ηγεσία του υπουργείου αντέδρασε αμέσως. Ζήτησε την παραίτηση της προϊσταμένης της αρμόδιας εφορείας, όμως κατόπιν ωρίμου σκέψεως –«σύσκεψη» λέγεται στην καθομιλουμένη– κατά την οποία δόθηκαν οι εξηγήσεις και αποφασίστηκαν όσα αναφέρω παραπάνω, «αποφασίστηκε αμοιβαία να μη δοθεί συνέχεια». Οχι, το Δημόσιο δεν κοιμάται. Οταν κοιμάσαι, κάποια ώρα ξυπνάς. Το Δημόσιο νυστάζει. Πάσχει από παρατεταμένη χλάπα.