Αποσπώντας αποσπασμένους

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελπιδοφόρος είναι ο ενθουσιασμός αλλά και η αποφασιστικότητα με την οποία η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαβεβαιώνει τους συνομιλητές της ότι έδωσε εντολή να γίνουν οι άκρως απαραίτητες αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός σχολείου, δηλαδή σε διοικητικές υπηρεσίες και σε φορείς όπως μητροπόλεις. Οι αποσπάσεις γίνονται με απόφαση του υπουργού Παιδείας χωρίς μοριοδότηση και ανορθολογικά τις περισσότερες φορές, δηλαδή όχι με βάση τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλά την εξυπηρέτηση του πελατειακού κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), το σχολικό έτος 2014-2015 (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) έγιναν 2.200 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε υπηρεσίες και φορείς του ΥΠΠΕΘ. Ο αριθμός έμεινε ο ίδιος το 2015-2016 (επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά), έπεσε λίγο σε 1.900 το 2016-2017 (επί υπουργίας Νίκου Φίλη) και πήρε πάλι ανοδική πορεία το 2017-2018 (τον υπουργικό θώκο είχε αναλάβει ο Κώστας Γαβρόγλου) σε 2.000, ενώ για το 2018-2019 έγιναν 2.045 αποσπάσεις. Και ενώ υπάρχουν περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί εκτός τάξης, οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών κάθε φορά περί το τέλος της σχολικής χρονιάς μιλούν για τουλάχιστον περίπου 5.000 κενές θέσεις στις δύο βαθμίδες.

Ετσι, καθώς φαίνεται, η λεκτική πυγμή της Νίκης Κεραμέως μπορεί να υποστηριχθεί από ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα: την ουσιαστική διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι η κ. Κεραμέως θα συναντήσει ισχυρές αντιδράσεις από κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς.

Θυμάμαι προ ολίγων ετών επί ΣΥΡΙΖΑ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας να μου περιγράφει τις πιέσεις που δέχθηκε η ηγεσία για να κάνει αποσπάσεις σε βουλευτικά γραφεία και κόμματα. «Ο ένας αποσπασμένος έχει κλείσει 15ετία στο ίδιο βουλευτικό γραφείο, ο άλλος είναι μαζί με τη γυναίκα του και πώς να ξεβολευτεί, ο τρίτος αυτό, ο τέταρτος το άλλο, όλοι επικαλούνται έναν –κατ’ εκείνους– σημαντικό λόγο», ανέφερε. Μάλιστα, χαρακτήρισε όλη αυτή την κουλτούρα «διακομματική κλαψούρα», καταδεικνύοντας την εναλλαγή παλαιοκομματικών πρακτικών στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Η νέα υπουργός Νίκη Κεραμέως παρουσιάζεται πειστική για την πολιτική της συνέπεια. Η ίδια και, ευρύτερα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν να κερδίσουν το στοίχημα της αλλαγής σελίδας, αφήνοντας πίσω παλαιοκομματικού τύπου πρακτικές. Διότι, στην πράξη επιβεβαιώνεται ο λόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή