Η λύση της στρωματσάδας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Κώστας με τη Χρυσούλα και τα παιδιά θα πάνε λίγες μέρες στο σπίτι των κουμπάρων τους στις Κιτριές. «Είναι ένα μικρό σπιτάκι. Υπάρχει μια κρεβατοκάμαρα, ένας καναπές που γίνεται διπλό κρεβάτι, τα παιδιά θα κοιμηθούν στρωματσάδα, τρελαίνονται άλλωστε για κάτι τέτοια που τους βγάζουν από την καθιερωμένη ρουτίνα, το βλέπουν σαν παιχνίδι. Θα βολευτούμε. Το καλοκαίρι είναι ευρύχωρο, δε θέλει πολλά πολλά. Από το πρωί θα είμαστε στη θάλασσα και το βράδυ θα κάνουμε μπάρμπεκιου στον κήπο ή θα φτιάχνουμε καμιά μακαρονάδα. Δεν είμαστε για ταβέρνες τόσα στόματα», μου έλεγε η Χρυσούλα, που έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια στην ανεργία, στην ταλαιπωρία και στην αγωνία, βρήκε στα τέλη του ’18 μια δουλειά.

Η αδελφή της, η Ειρήνη, το έχει κάνει σύστημα εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου. Μοιράζεται με τους φίλους της εξοχικά, τα έξοδα του σούπερ μάρκετ και τις βενζίνες για τις διακοπές, κι έτσι βγαίνουν λίγες ημέρες ανάπαυλας αλλά και… ποικιλία περιοχών ανά την Ελλάδα. Κάπως έτσι είναι οι διακοπές για πολλούς Ελληνες. «Συνεργατικές». Αλλά μήπως έτσι δεν ήταν και παλιά; Μαζευόμασταν στο χωριό, στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, και κάπως μαγικά χωρούσαμε 10-15 άτομα σε σπίτια δύο υπνοδωματίων. Για τη μεσημεριανή σιέστα έβγαιναν τα ράντζα κάτω απ’ την αμυγδαλιά. Τα ταψιά με τα γεμιστά φουρνίζονταν δυο δυο, «δεν σας προλαβαίνω», έλεγε η γιαγιά, κουρασμένη αλλά και πανευτυχής.

Η κουλτούρα μας, και των Ιταλών, των Ισπανών, των Πορτογάλων, το ’χει αυτό, την παρέα, το «πάμε και βλέπουμε, όλοι οι καλοί χωράνε». Αν δεν ήταν έτσι, τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν χθες, σχετικά με τις διακοπές των Ελλήνων, θα ήταν πολύ χειρότερα. Πολύ πιο στενάχωρα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2018 «αρκετοί πολίτες της Ε.Ε. και ιδίως οι Ελληνες δεν κατόρθωσαν να πάνε διακοπές για μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το 28,3% του πληθυσμού της Ε.Ε. από 16 χρόνων και άνω δεν μπόρεσε να πάει διακοπές για μία εβδομάδα μέσα στον χρόνο μακριά από τον χώρο όπου διαμένει. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι αρκετά αυξημένο, καθώς οι μισοί περίπου Ελληνες, ήτοι το 51%, αδυνατούσαν το 2018 να πάνε μία εβδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους».

Για πολλούς Ελληνες κι αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές έστω και για λίγες ημέρες θα είναι απαγορευτικές, είδος πολυτελείας. Η Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με την Eurostat, είναι «η μόνη χώρα της Ε.Ε. που το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία πενταετία, από 49% το 2013 σε 51% το 2018. Το 2009, λίγο πριν η Ελλάδα εισέλθει σε περίοδο ύφεσης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 46,3%, ενώ το 2015, χρονιά που επιβλήθηκαν τα capital controls, το ποσοστό εκτοξεύθηκε στο 53,7%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό κατά την περίοδο 2009-2018».

Για πολλούς, λεφτά για διακοπές, για κάτι διαφορετικό και καινούργιο μπορεί να μην υπάρχουν ούτε αυτό καλοκαίρι. Υπάρχουν όμως πάντα οι φίλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή