ΑΠΟΨΕΙΣ

Επενδύσεις με τόλμη και μέτρο

Πολύ θετικό είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν προχωρεί στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή εντολή να «σπάσει αυγά» έτσι ώστε να πάρει τα πάνω της η χώρα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Η κοινωνία καταλαβαίνει τη σημασία των μεγάλων επενδύσεων, γιατί βλέπει πως είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μεγαλώσει η πίτα. Για πρώτη φορά ίσως στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλάζει ριζικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Χρειάζεται όμως προσοχή. Διότι μιλάμε για μια κοινωνία εξαντλημένη και τραυματισμένη από την κρίση. Υπάρχει διάχυτος ο φόβος, ειδικά στις νεότερες γενιές, ότι το αναπτυξιακό σοκ μπορεί να σημάνει πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, πενιχρούς μισθούς και ατελείωτα άτυπα ωράρια. Είναι κεφαλαιώδες για την κυβέρνηση να αποδείξει εμπράκτως, και να το εξηγήσει με σαφή τρόπο, ότι δεν είναι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που έχει στο μυαλό της.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σχοινί. Πολύ εύκολα μπορεί να πάει από την άλλη πλευρά εάν θεωρήσει ότι ανάπτυξη σημαίνει μόνο γιγαντιαία καζίνο και καταστήματα ανοικτά κάθε μέρα. Η αντιπολίτευση καιροφυλακτεί άλλωστε και προσπαθεί να κτίσει, πρόωρα και άγαρμπα, το αφήγημα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Σήμερα δεν πιάνει, γιατί οι πολίτες έχουν προσδοκίες και περιμένουν να μετρήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Επειδή κάποιοι θα βιαστούν να πουν «και τι λοιπόν, να συνεχίσουμε τα ίδια;». Υπάρχει χώρος για σοβαρές μεταρρυθμίσεις, πραγματικά αναπτυξιακά κίνητρα και ένα σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, εξάλλου, στις επενδύσεις είναι η έλλειψη κράτους δικαίου, τα εμπόδια στην είσοδο νέων παικτών σε ζωτικούς τομείς και η δημόσια διοίκηση, που τις πολεμάει.

Αν η κυβέρνηση «σπάσει αυγά», κερδίσει μερικές γρήγορες νίκες και δώσει ώθηση σε μια νέα υγιή και μη κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα έχει ελπίδες να δούμε σύντομα καλύτερες μέρες. Εχοντας, όμως, πάντα κατά νουν ότι οι υπερβολές, στο όνομα της ανάπτυξης, τρομάζουν και μπορούν εύκολα να βάλουν την κοινωνία απέναντι.

Ο συνδυασμός τόλμης και μέτρου είναι που φέρνει συνήθως αποτελέσματα.