Το λιβάνι και το κέλυφος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ΠΑΣΟΚ. Ούτε σοσιαλδημοκρατία. Ούτε ριζοσπαστική Αριστερά. Ο Τσίπρας πάτησε το κουμπί του συριζαϊκού μετασχηματισμού με ένα δείγμα μεϊμαρακικής Αριστεράς. Ισχυρίστηκε, διά του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έχει ισχυριστεί ούτε ο ίδιος ο Μεϊμαράκης: ότι ο παπαμιμίκειος άθλος του κρασαρίσματος στην πρώτη απόπειρα εσωκομματικής εκλογής το 2015 ήταν αποτέλεσμα συμπαιγνίας του Μητσοτάκη με τον Σαμαρά, με στόχο να αποτραπεί η βέβαιη επικράτηση του Μεϊμαράκη. Η ανακοίνωση συνοδεύεται από ένα (αυτο)λατρευτικό λιβάνισμα για τη διεθνή «αποδοχή και αναγνώριση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτό δεν ήταν έκπληξη.

Εκπληξη ήταν η καταφυγή σε ένα είδος μικροπολιτικού μακελειού που, ακόμη κι αν ξεπεράσει το ερώτημα του πολιτικού καθωσπρεπισμού, ήταν αντιπολιτευτικά αχρείαστο. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αποδομήσει το πρόσωπο του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού, πόσο αποδίδει να το προσπαθεί με κατακίτρινα στίγματα; Τι απήχηση έχουν πια αυτά; Η ίδια ερώτηση μοιάζει εκτός θέματος. Μοιάζει να αναζητεί προμελέτη, εκεί όπου υπάρχουν μόνο νεύρα. Χωρίς να έχει βρει ακόμη κεντρική αφηγηματική γραμμή, ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται στη μασημένη δαιμονολογία: Η κυβέρνηση είναι «ακροδεξιά» επειδή εκκενώνει τις καταλήψεις στα Εξάρχεια και νεοφιλελεύθερη επειδή σκοπεύει να εξυγιάνει τη ΔΕΗ, προτού την πουλήσει. Ομοίως, ο πρωθυπουργός είναι ανάλγητος, επειδή έκανε μπάνια, και σκευωρός, επειδή έκοψε με σαμαρικό σουγιά το ρεύμα του Μεϊμαράκη. Πολλοί βρίσκουν ότι η ζάλη μετά την ήττα είναι φυσική. Η εσωστρέφεια είναι, λένε, αναπόφευκτη για να ξαναβρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον βηματισμό του. Το αντικείμενο της εσωστρέφειας, όμως, δεν είναι τι αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν κρίνει κανείς από τις συζητήσεις που γίνονται μέχρι στιγμής, το κόμμα δεν ψάχνει τον εαυτό του. Ψάχνει οργανωτικό κέλυφος για να βάλει τον παλιό εαυτό του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή