Μπόρις, για μίλα με τον Αλέξη…

Μπόρις, για μίλα με τον Αλέξη…

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα και η Βρετανία συχνά εμφανίζουν μια ιστορική συμμετρία. Η αρχαία ελληνική γνώση, που καλύφθηκε από το σκοτάδι μετά το κλείσιμο των φιλοσοφικών σχολών στην Ελλάδα τον 6ο αιώνα μ.Χ., «μετανάστευσε» στην Οξφόρδη από τις αρχές του 12ου αιώνα. Η επεξεργασία της γνώσης αυτής οδήγησε στην επανεμφάνιση και εδραίωση της Δημοκρατίας και στην επιστροφή στην τότε «νέα εποχή» των κανόνων της λογικής, της ηθικής, της ρητορικής, της αστρονομίας και των μαθηματικών. Συνετέλεσε επίσης στην εκ βάθρων ανακατασκευή της αγγλικής γλώσσας, η οποία επέτρεψε μια «έκρηξη του νοήματος» που συμβολίζει το έργο του Σαίξπηρ, ενός από τους πρώτους που έγραψαν στη «νέα γλώσσα». Επιπλέον, η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού φαίνεται ότι έδωσε τη «σπίθα» της κατανόησης για τη σημασία του Ναυτικού που, κατ’ αντιστοιχία με τα πλοία για την αρχαία Αθήνα, αποτέλεσε τη βάση για την οικοδόμηση και την εδραίωση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Οι «βίοι παράλληλοι» των δύο χωρών σφράγισαν πολλές στιγμές της ιστορίας των τελευταίων 200 ετών. Η Βρετανία διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των ελληνικών πραγμάτων – από τη στρατιωτική εκπαίδευση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τα δάνεια για την Επανάσταση και τη συμμετοχή της στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, που εξασφάλισε την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έως τη γενναία βοήθεια στα Δεκεμβριανά του 1944, που ακύρωσε κάθε ενδεχόμενο για μια διολίσθηση της Ελλάδας στο ανατολικό μπλοκ.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες λιγότερο κολακευτικές «συμμετρίες» ανάμεσα στον ελληνικό και τον βρετανικό ιστορικό χρόνο. Και μία από αυτές εκφράζεται από το σκληρό Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε., που σήμερα υποστηρίζει με φανατισμό ο νεοφώτιστος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακολουθεί ένα πολιτικό πρότυπο που αποτελεί δομικό στοιχείο της λαϊκιστικής και εξτρεμιστικής πολιτικής, το μοντέλο της διπλής γλώσσας. Υποστηρίζει ότι η Βρετανία επιθυμεί συμφωνία με την Ενωση και διαβεβαιώνει ψευδώς ότι διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους για να την επιτύχει (ενώ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση). Ταυτόχρονα, προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει συμφωνία που να σέβεται τις στοιχειώδεις κόκκινες γραμμές της Ενωσης! Σας θυμίζει κάτι; Το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι επιθυμούσε συμφωνία με την Ευρωζώνη, αλλά τόνιζε ότι δεν θα υπέγραφε συμφωνία χωρίς διαγραφή χρέους, κάτι που αποτελούσε την πιο απαραβίαστη «κόκκινη γραμμή» της Ευρωζώνης. Ο λόγος που ένας πήχυς τοποθετείται σε εξωπραγματικό ύψος είναι για να αποτύχει η προσπάθεια. Παρ’ όλα αυτά, ελπίζουμε ο Βρετανός ηγέτης να τηλεφωνήσει στον κ. Τσίπρα για ένα σύντομο φροντιστήριο στην «kolotoumba». Η νέα ελληνική γνώση μπορεί να αποδειχθεί τόσο χρήσιμη στους Αγγλους όσο και η αρχαία.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή