ΑΠΟΨΕΙΣ

Υστερόγραφα για μια πορεία

Μέσα σε όλα που είδαμε κι ακούσαμε για τη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, μάθαμε πως κάποιοι έριξαν βόμβες μολότοφ στην Τροχαία Αγίας Παρασκευής. Οι λόγοι της επίθεσης είναι άγνωστοι (δεν τους αρέσουν τα όρια ταχύτητας στην περιοχή;), αλλά η εξήγηση είναι μάλλον απλή: εκεί μπόρεσαν, εκεί το έπραξαν. Στο πλαίσιο της διδαχθείσας «επαναστατικότητας», κάποιοι είχαν ετοιμάσει τα μπουκάλια για τη «γιορτή» στα Εξάρχεια, αλλά επειδή τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο αυτή τη φορά ήταν καλά, επιτέθηκαν στην Τροχαία. Ευτυχώς χωρίς σοβαρές ζημιές.

Δεν γνωρίζουμε αν ήταν «μαζικότατη» η πορεία για το Πολυτεχνείο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης. Δεν ξέρουμε καν τι σημαίνει ο όρος, αν συγκρίνουμε το μέγεθός της με εκείνο των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης. Το θέμα είναι πως για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια η διαδήλωση μνήμης ήταν σχεδόν ειρηνική. Υπήρξαν κάποια καλόπαιδα που επιχείρησαν να επαναλάβουν τα έκτροπα, αλλά τους πρόλαβαν, όπως υπήρξαν και καταγγελίες πολιτών για χρήση υπερβολικής αστυνομικής βίας σε κάποιες περιπτώσεις· καταγγελίες που πρέπει να ελεγχθούν και, αν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, οι αστυνομικοί πρέπει να τιμωρηθούν. Στη δημοκρατία η νόμιμη βία είναι μόνο αμυντική.

Από κει και πέρα, όμως, αρχίζουν τα παράλογα, δηλαδή οι ερμηνείες του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε, για παράδειγμα, τον κ. Νίκο Βούτση να λέει ότι ήταν ενθαρρυντική για τους αγώνες του λαού η παρουσία τόσων χιλιάδων ανθρώπων, «παρότι υπήρχε μια –από τα μίντια πάλι, αλλά και με κυβερνητική έμπνευση– διάσταση αστυνομοκρατίας αλλά και φοβίας που είχε καλλιεργηθεί τις προηγούμενες ημέρες…» (Στο Κόκκινο 18.11.2019).

Βεβαίως στην Ελλάδα οι λέξεις έχουν χάσει εδώ και καιρό το νόημά τους, αλλά τα μίντια σε τι φταίνε πάλι; Είναι ένοχα επειδή μετέδωσαν τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφεραν ότι ζούμε σε καθεστώς αστυνομοκρατίας και εκτεταμένης καταστολής; Μήπως είναι στην κυβέρνηση, ή διευθυντής σύνταξης, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης που αναρωτιόταν αν «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει έναν νέο Γρηγορόπουλο»; (Βουλή 11.11.2019). Δεν είναι δα και πολύ ενθαρρυντικό να κατέβει κάποιος σε πορεία αν υπάρχει περίπτωση να θέλει νεκρό η κυβέρνηση.

Να συμφωνήσουμε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να χειροκροτήσει τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γιατί πέτυχε αυτό που δεν μπόρεσαν οι προκάτοχοί του: μια γιορτή μνήμης με ελάχιστα επεισόδια και δη στην… Τροχαία Αγίας Παρασκευής. Απαιτείται, όμως, κάποια συνέπεια Λόγου (με το λάμδα κεφαλαίο) για να μπορούμε να συνεννοηθούμε. Δεν ήταν ο κόσμος που κατάφερε να μην αμαυρωθεί η επέτειος· πολύς υπήρχε και τις προηγούμενες φορές. Ηταν το γεγονός ότι αυτή τη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις λειτούργησαν με σχέδιο. Αντε και τον άλλο μήνα, έτσι…