ΑΠΟΨΕΙΣ

Οχι «όπως παλιά»

Τα στοιχεία της φαυλότητας και της αναξιοκρατίας είναι πάρα πολύ ισχυρά στο κομματικό DNA. Και αυτό δεν αφορά, δυστυχώς, ένα ή δύο κόμματα, όπως όλα δείχνουν. Είναι ένα πρόβλημα… οικουμενικό που δεν κατάφερε να ξεριζώσει ούτε το μνημόνιο ούτε (ακόμη) ένας πρωθυπουργός που ανέδειξε ως βασικό ζήτημα την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση.

Περάσαμε από το θαυμάσιο opengov στην τεχνική βοήθεια των Γάλλων, στο νέο επιτελικό κράτος, αλλά κάποια αόρατη δύναμη δίνει τελικά στο κόμμα το πάνω χέρι. Τη στιγμή της απόφασης φαίνεται πολύ βολικό. «Εχουμε γκρίνια στην κομματική οργάνωση στην… Μας έχει τρελάνει ο… γιατί παίρνει κάθε μέρα τηλέφωνο για τον…» είναι οι κλασικές φράσεις που είμαι βέβαιος ότι θα ακούγονται κάθε μέρα σε κάποια σύσκεψη για το ποιοι θα διοριστούν διοικητές στα νοσοκομεία ή σε κάποιες ΔΕΚΟ. Πολιτευτές, κομματικά στελέχη, «υπασπιστές» σημαντικών στελεχών της παράταξης περιμένουν με αγωνία έναν διορισμό. Η ανακοίνωση έρχεται σαν λύτρωση για τους χειριστές της υπόθεσης. Παύουν τα επίμονα τηλεφωνήματα και τα κομματικά καφενεία σταματούν τη μουρμούρα.

Αυτό «δουλεύει» για ένα διάστημα, καθώς κάθε κυβέρνηση έχει μια περίοδο χάριτος, στη διάρκεια της οποίας τίποτα δεν την αγγίζει. Κατόπιν όμως, και χωρίς να το περιμένει κανείς, η δυσφορία διογκώνεται απρόσμενα. Και σπανίως φταίνε τα μέσα ενημέρωσης γι’ αυτό. Οι πολίτες είναι πια ψαγμένοι και θυμώνουν όταν βλέπουν να διορίζονται υπεύθυνοι –σε έναν κρίσιμο για τη ζωή τους τομέα– αποτυχημένοι πολιτευτές. Δεν το ανέχονται.

Ο πρωθυπουργός, όπως κάθε προκάτοχός του, πρέπει να διασφαλίσει ότι το κόμμα είναι ήρεμο. Χωρίς ήρεμο κόμμα και σχετικά ικανοποιημένους βουλευτές, κανείς δεν πάει πολύ μακριά. Αυτό που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο όμως είναι ο πυρήνας του δικού του, προσωπικού brand.

Ο κ. Μητσοτάκης κέρδισε το κόμμα και την εξουσία γιατί οι πολίτες πίστεψαν ότι θα νοικοκυρέψει το κράτος και θα βασιστεί σε ανθρώπους αποδεδειγμένα ικανούς για να κυβερνήσει – και όντως υπάρχουν δείγματα γραφής. Ομως, οι πολιτευτές-διοικητές νοσοκομείων ήταν ένα απαραίτητο καμπανάκι. Τώρα πρέπει να δώσει το μήνυμα ο ίδιος ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα κυβερνήσει «όπως παλιά».