Οι επίγονοι του Λομπρόζο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρογγυλά εκατόν δέκα χρόνια στον άλλο κόσμο ο Τσέζαρε Λομπρόζο κι ακόμα δεν ησύχασε. Ποικίλοι μιμητές της μαστορικής του Ιταλού εγκληματολόγου δηλώνουν επίσης χαρτογράφοι της ανθρώπινης ψυχής διά της αποκωδικοποιήσεως ορατών και αοράτων σημείων και σημάτων του σώματος. Και βιοπορίζονται. Ο Λομπρόζο ήταν πεπεισμένος ότι τα χαρακτηριστικά του κρανίου αποκαλύπτουν την εγκληματική ιδιοσυγκρασία μας. Αν η μητέρα φύση έκανε το λάθος να σε προικίσει με μεγάλα σαγόνια, ψηλά ζυγωματικά και γαμψή μύτη, χτίσε μόνος το κελί σου μια ώρα αρχύτερα, γιατί εκεί θα καταλήξεις. Τα σαρκώδη χείλη; Οχι, δεν είναι δέλεαρ ερωτικό, αλλά σημάδι εγκληματικό. Οσο για τα χέρια, η προσεκτική μέτρησή τους στο οικείο σας αστυνομικό τμήμα θα σας κατατάξει στους πιθανούς κλέφτες και βιαστές (οι μακρυχέρηδες) ή στους δολοφόνους (οι κοντοχοντροχέρηδες). Μέση οδός δεν υπάρχει, και εκατόγχειρας να είσαι.

Τη σιγουριά του Λομπρόζο επιδεικνύουν και οι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος. Οσοι γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά τι σημαίνει σταυρωμένα πόδια, χέρι στο πιγούνι, υψωμένα φρύδια, μάτια γλαρά, ματόκλαδα που λάμπουν σαν τα λούλουδα του κάμπου. Σοφοί άνθρωποι. Εμείς βλέπουμε κάποιον να περπατάει με γερμένο σώμα και λέμε «θα ’χει τη μέση του ο καημένος». Αυτοί, όμως, γνωματεύουν ότι πάσχει από «μειωμένη κυριαρχικότητα» και μας αποστομώνουν.

Οσοι δεν ξέρουμε πολλά για τους γλωσσολόγους του σώματος και μεταφραστές του βλέμματος, σίγουρα καταλάβαμε πόσο λαθέψαμε στον επαγγελματικό μας προσανατολισμό βλέποντας στις ειδήσεις του Star έναν «ειδικό φυσιογνωμιστή – σύμβουλο προσωπικής επικοινωνίας» να αναλύει τα «υποσυνείδητα μηνύματα» που εξέπεμψαν διά του προσώπου τους ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν, στο Λονδίνο. Ο δικός μας, είπε ο εξπέρ της μορφοψυχολογίας, «έχει επίμηκες πρόσωπο, ισορροπημένο σε πλάτος, και πιο εκλεπτυσμένα και εσωτερικευμένα χαρακτηριστικά», όπερ σημαίνει «δυναμισμός + επιμονή στον στόχο». Ο εχθρός μας διακρίνεται από «έλλειψη εκλεπτυσμού στη μύτη, στα μάτια και στο στόμα», που σημαίνει «κυρίαρχη και μεθοδική σκέψη + ανεξέλεγκτες επιθυμίες + κτητικότητα». Κοινώς, χάσαμε. Αλλά πολιτισμένα.

Δεν είναι, πάντως, ελληνική αποκλειστικότητα το πάθος για τη γλώσσα του σώματος. Το βάδισμα του Ερντογάν στην είσοδο και στην έξοδο από το 10 της Ντάουνινγκ στριτ (από χελώνα, Αχιλλέας) υπήρξε αφορμή για πάμπολλες εμβριθείς αναλύσεις διεθνώς. Δεν πειράζει. Ας μην είναι δικά μας όλα τα πρωτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή