Η Δικαιοσύνη και το σκοινί της πανδημίας

Η Δικαιοσύνη και το σκοινί της πανδημίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστικό μας σύστημα τα είχε τα προβλήματά του από χρόνια. Παθογένειες, αναπηρίες, θεσμικά νοσήματα για να χρησιμοποιήσω και τις ορολογίες των ημερών, και πάσης φύσεως δυσλειτουργίες. Τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι ορατά, με κάθε τρόπο, στα εκατομμύρια των πολιτών που για διάφορους λόγους προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν λύσεις σε σημαντικά ή λιγότερο σημαντικά θέματά τους, ή για να βρουν δικαίωση στις περιπτώσεις που κάποιος έχει παραβεί εις βάρος τους τον ποινικό νόμο.

Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών έχει, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, αυτό λένε οι στατιστικές, έρθει σε άμεση επαφή με το δικαστικό μας σύστημα και ξέρει από πρώτο χέρι πως τα δικαστήρια αργούν να εκδώσουν αποφάσεις, οι υποθέσεις ποινικές, φορολογικές, αστικές, εμπορικές και τόσες άλλες επιλύονται με μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, πως η χώρα μας διαθέτει, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, ακόμα αρνητική κατάταξη μεταξύ εκείνων των χωρών που εισπράττουν καταδίκες από το Δικαστήριο του Στρασβούργου για καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Με αυτά τα δεδομένα, η υπολειτουργία της Δικαιοσύνης, καίριου θεσμού και για την ανάταξη της οικονομίας, εξαιτίας της πανδημίας, έχει μεγιστοποιήσει στο έπακρον την προβληματική λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος. Η κυβέρνηση προ του κινδύνου της κατάρρευσης, ειδικά της ποινικής δικαιοσύνης υπό το βάρος του τεράστιου όγκου των αδίκαστων υποθέσεων, που ακολουθούν πλέον λόγω των μέτρων της πανδημίας ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ετοιμάζει πακέτο μέτρων και η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει καταθέσει προτάσεις για εξεύρεση άμεσων και αποτελεσματικών λύσεων.

Αλλωστε, ήδη οι δικαστικές αρχές έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μην παραγραφούν σοβαρές υποθέσεις, να μη λήξουν 18μηνα σκληρών κακοποιών και βγουν από τις φυλακές και να μην υπάρξουν αποφυλακίσεις δραστών για ειδεχθή εγκλήματα όπως για παράδειγμα η στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Ομως, οι φιλότιμες προσπάθειες των δικαστών και τα νομοθετικά μέτρα που ετοιμάζονται, θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την κατάσταση στη Δικαιοσύνη; Θα μπορέσει το δικαστικό μας σύστημα να βγει νικητής από αυτή τη δοκιμασία προς όφελος των πολιτών και της εθνικής οικονομίας; Θα την αντέξει τη Δικαιοσύνη με τα προβλήματά της το σκοινί της πανδημίας; Το στοίχημα είναι μεγάλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή