Τουρίστες από τις ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση, που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της δυσφορίας, επικρατεί μεταξύ Αμερικανών, κυρίως ελληνικής καταγωγής –πολλοί δεν διαθέτουν και ελληνικό διαβατήριο– οι οποίοι παραπονούνται για τη μέχρι στιγμής απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από την Αμερική.

Μάταια προσπαθεί κανείς να τους πείσει ότι πρόκειται για απόφαση με υγειονομικά χαρακτηριστικά, όχι πολιτικά –δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ ή του προέδρου Τραμπ–, η οποία είναι απόρροια της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συγκεκριμένες χώρες. Και ότι η θολή εικόνα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας στην

Αμερική έχει θορυβήσει την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διστάζουν να ανοίξουν τα σύνορα στους προερχόμενους από τις ΗΠΑ τουρίστες, παρότι θα το ήθελαν.

Το μήνυμα «Απολαύστε τη διαμονή σας – Μείνετε ασφαλείς» δείχνει τη σημασία που αποδίδεται στην υγεία όλων. Εχει και επικοινωνιακές προεκτάσεις, καθώς τα διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον το σκηνικό των διακοπών στην Ελλάδα.

Παρά τα θετικά μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση, η ανησυχία υπάρχει και αντανακλάται στις περιορισμένες κρατήσεις για διαμονή και αεροπορικές θέσεις. Πολλές δε από αυτές είναι αμφιβόλου βεβαιότητας, υπό την έννοια ότι μπορεί να ακυρωθούν χωρίς κόστος την τελευταία στιγμή.

Η αμερικανική αγορά –στην οποία περιλαμβάνονται και οι χιλιάδες ομογενείς που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι όχι μόνο τα γνωστά νησιά, αλλά και λιγότερο εμπορικούς προορισμούς, τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, προσφέροντας οικονομική ανάσα στις περιοχές αυτές– έχει μεγάλη σημασία για τα έσοδα της χώρας.

Οι Αμερικανοί δεν είναι μόνον η τρίτη σημαντικότερη αγορά για την Ελλάδα, μετά τη γερμανική και τη βρετανική, αλλά υπό μία έννοια και η πιο αποδοτική. Ετησίως έρχονται στη χώρα περίπου 1 εκατομμύριο Αμερικανοί τουρίστες και αφήνουν στην ελληνική οικονομία 1 δισ. ευρώ, δηλαδή σε κάθε άφιξη αναλογούν περίπου 1.000 ευρώ. 

Συγκριτικά, σε κάθε Γερμανό αντιστοιχούν 700 ευρώ (έρχονται περίπου 4,3 εκατομμύρια και ξοδεύουν 3 δισ.), ενώ σε κάθε Βρετανό 650 ευρώ (3 εκατ. τουρίστες και ξοδεύουν 2 δισ.). Υπό αυτή την έννοια, είναι ακόμα πιο βαρύ το πλήγμα της απαγόρευσης εισόδου τουριστών από τις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ίσως θα ήταν χρήσιμη μια στοχευμένη προσπάθεια ενημέρωσης προς τη συγκεκριμένη αγορά, για να αποφευχθεί η δημιουργία αρνητικού κλίματος που μόνο ζημία θα μπορούσε να προκαλέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή