Η Βόρεια Μακεδονία αποφασίζει το μέλλον της

Η Βόρεια Μακεδονία αποφασίζει το μέλλον της

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιούνται σε μία εβδομάδα, με καθυστέρηση τριών μηνών λόγω της πανδημίας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών και την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων, οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα δεν έχουν τη φόρτιση του παρελθόντος.

Ωστόσο, οι εκλογές είναι σημαντικές διότι η χώρα θα επιλέξει εάν θα συνεχίσει απρόσκοπτα στην πορεία του ευρωατλαντικού προσανατολισμού που εισήλθε με τη συμφωνία των Πρεσπών –κάτι που εκ των πραγμάτων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη συναίνεση της Ελλάδας– ή εάν θα επιλέξει ένα δρόμο αβέβαιο και απρόβλεπτο, που όχι μόνο θα δυσχεράνει τις προοπτικές του λαού της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο τέως πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τόλμησε να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό από τον οποίο η χώρα του απεκόμισε σημαντικά οφέλη, πρωτίστως την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αλλά και την προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σήμερα δείχνει αποφασισμένος να κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση, υποκύπτοντας στις εθνικιστικές σειρήνες, αμφισβητεί τη συμφωνία των Πρεσπών, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο πολλά οφέλη της χώρας.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως η μάχη ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και στο δεξιό VMRO-DPMNE του Χριστιάν Μικόσκι είναι αμφίρροπη, ενώ καθοριστικός παραμένει ο ρόλος του αλβανικού παράγοντα.

Προφανώς, ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας θα αποφασίσει την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει και τις προτεραιότητες που θέλει να έχει η χώρα του.

Στον βαθμό που της αναλογεί, η Ελλάδα διαμηνύει ότι θέλει να είναι αρωγός στην ευρωατλαντική πορεία και στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της. Και ταυτόχρονα ένας εξαιρετικά σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα τηρηθεί και η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα συμμετάσχει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για τη διευθέτηση συγκεκριμένων δυσκολιών που εξακολουθούν να υφίστανται.

Η Ελλάδα αποτελεί φυσικό εταίρο και σύμμαχο για τη Βόρεια Μακεδονία. Δεν είναι μόνο η πρόσβαση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που διευκολύνει σημαντικά τις εμπορικές προοπτικές της.

Παράλληλα, για μια χώρα η οποία λόγω του μεγέθους της έχει περιορισμένες δυνατότητες, η Ελλάδα προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας και προστασίας από εξωτερικούς κινδύνους.

Τέλος, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Το απέδειξε πριν από μερικούς μήνες, όταν κατέβαλε προσπάθειες να μεταπείσει κάποια μέλη της Ενωσης που ήταν πιο διστακτικά να συναινέσουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με τις Βρυξέλλες.

Οσον αφορά συγκεκριμένα τη συμφωνία των Πρεσπών, η Ελλάδα τη σέβεται και την εφαρμόζει. Τη διαπραγματεύθηκε και την υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και την τηρεί με σοβαρότητα και θεσμική συνέπεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι εναντιώθηκε σε αυτή προεκλογικά.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γείτονες είναι ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση της συμφωνίας και η πλήρης ενσωμάτωση της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί στρατηγική επιλογή της Αθήνας.

Η ενταξιακή διαδικασία επηρεάζει την ισορροπία της συνθήκης των Πρεσπών, καθώς με το άνοιγμα των κεφαλαίων θα γίνεται και η χρήση της σύνθετης ονομασίας στα έγγραφα στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει επίσης στη διαδικασία της ευρωπαϊκής επιτήρησης και να υπάρξουν δεσμευτικές, λειτουργικές διευθετήσεις σε ζητήματα όπως είναι η χρήση των εμπορικών σημάτων.

Καθώς η Βόρεια Μακεδονία προχωρεί προς τις εκλογές της 15ης Ιουλίου, ελπίζει κανείς ότι μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία η γειτονική χώρα θα επιλέξει να σφραγίσει το ευρωατλαντικό μέλλον της και να διασφαλίσει την πορεία προς τον θεσμικό εκσυγχρονισμό, την οικονομική ευημερία και την ανάδειξή της σε αξιόπιστο περιφερειακό εταίρο.

Πως δεν θα θέσει σε κίνδυνο κεκτημένα που την ωφελούν και της διασφαλίζουν θετική αποδοχή από συμμάχους και εταίρους, οι οποίοι την τελευταία διετία την αντιμετωπίζουν ως παράγοντα σταθερότητας και ως μια χώρα που συνέβαλε στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που ταλάνιζε τη Βαλκανική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή