Στο σούπερ μάρκετ. Εκείνος: νεαρός, χωρίς μάσκα, με το καλάθι του γεμάτο μπίρες και σνακ. Μιλούσε στο κινητό δυνατά. Κάθε τόσο γελούσε ακόμα πιο δυνατά, με σταγονίδια να εκτοξεύονται προς πάσα κατεύθυνση. Στην ουρά για το ταμείο είχε σχεδόν κολλήσει πάνω της. Εκείνη: μεσήλικη, με βλέμμα σκοτεινιασμένο. Φορούσε μάσκα και γάντια και κάθε τόσο κοιτούσε γύρω της ανήσυχη. «Θα μπορούσατε να κρατήσετε μια κάποια απόσταση; Υπάρχει και ο κορωνοϊός», του ζήτησε ευγενικά. «Προσπαθώ να ξεχνάω ότι υπάρχει, για να περνάω καλά», της πέταξε βαριεστημένα και συνέχισε να χαχανίζει. «Πολύ θα ήθελα κι εγώ να τον ξεχάσω, αλλά είμαι καρκινοπαθής», ψιθύρισε η γυναίκα.
«Το ότι οι νέοι μολύνονται αλλά στην πλειονότητά τους είναι ασυμπτωματικοί δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Είναι δεδομένο ότι θα μολύνουν άλλους. Κάποιοι από αυτούς θα νοσήσουν, κάποιοι θα νοσηλευτούν, κάποιοι θα πεθάνουν. Η πιο μεγάλη, ίσως, πρόκληση σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι να πειστούν τα άτομα νεαρής ηλικίας για την ανάγκη να δείξουν κοινωνική ευθύνη. Είναι δύσκολο μήνυμα, αλλά οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τους το περάσουμε», είπε την περασμένη Τρίτη, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτησή του με τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο δρ Αντονι Φάουτσι.
«Η νεότητα τελειώνει όταν τελειώνει ο εγωισμός, η ωριμότητα αρχίζει όταν ζούμε για τους άλλους», γράφει ο Ερμαν Εσσε στη «Γερτρούδη». Δύσκολο να βρεις ανθρώπους που να ζουν για τους άλλους αλλά και που να νοιάζονται στοιχειωδώς για τη ζωή των συνανθρώπων τους. Καθημερινές ιστορίες ανευθυνότητας και ωχαδελφισμού διαδραματίζονται γύρω μας, οπουδήποτε συγκεντρώνονται ανέμελα τα πλήθη.
Η Βραζιλία μετράει σχεδόν χίλιους νεκρούς ημερησίως (από κοντά οι ΗΠΑ και το Μεξικό), στη Μελβούρνη επεβλήθη νέο lockdown, μαρτυρίες επιζώντων της COVID-19 επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις των ειδικών: ότι αυτή η νόσος συχνά προκαλεί μόνιμες, πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Και στη χώρα μας –όπου όποιος φοράει μάσκα αντιμετωπίζει ειρωνικές ματιές (ενίοτε και σχόλια) και οι… εκ γενετής γλεντζέδες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την απαγόρευση των πανηγυριών– από την 1η Ιουλίου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοϊό έχουν διπλασιαστεί και οι διασωληνώσεις αυξάνονται.
Ας συνειδητοποιήσουμε, επιτέλους, ότι οι μάσκες, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών, μπορούν να αναχαιτίσουν έως και κατά 80% την πανδημία. Η προτροπή είναι μία, λοιπόν: Βάλε μάσκα, ρε… Τι σου ζητάνε;