Η SFIΚO προεδρία στο Διαδίκτυο…

2' 14" χρόνος ανάγνωσης

Το φαινόμενο είναι παλιό και είχε πάρει το όνομα «ορθογραφοπειρατεία». Είχε πάρει ιδιαίτερες διαστάσεις το 1996, όταν οι ΗΠΑ προσεδάφισαν το «Pathfinder» στον πλανήτη Aρη. Τότε όλα τα σχολεία, που είχαν Ιnternet, συνδέονταν στον δικτυακό κόμβο της NASA για να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση το μεγάλο επίτευγμα. Ομως, αν κάποιος πληκτρολογούσε κατά λάθος τη διεύθυνση www.nasa.com αντί του ορθού www.nasa.gov βρισκόταν αυτομάτως σε ένα πορνογραφικό site. Μπορεί κάποιος να φανταστεί την αμηχανία των δασκάλων και την καζούρα των μαθητών, όταν κάποιος αντί για .gov, πληκτρολογούσε κατά λάθος το .com. Δημιουργήθηκε σάλος, το πορνογραφικό site κατέβηκε και σήμερα στη διεύθυνση nasa.com υπάρχουν διαφημίσεις για πώληση φωτογραφιών αστρονομίας.

Δεν ήταν όμως η μόνη περίπτωση που τα «λάθη γίνονταν χρήμα». Γράφαμε παλιότερα για έναν επιχειρηματία του Διαδικτύου από το Μαϊάμι, που «είχε βρει ένα φθηνό τρόπο να αυξήσει την κίνηση στις ιστοσελίδες του: εκμεταλλευόταν απλώς τα ορθογραφικά λάθη των ανθρώπων. Oι New York Times ήταν ένα από τα θύματά του. Aν κάποιος πληκτρολογούσε κατά λάθος www.nytimesl.com βρισκόταν προ εκπλήξεων. H συγκεκριμένη διεύθυνση είχε καταχωρισθεί από κάποιον εκτός της εφημερίδας και κατεύθυνε τον υπολογιστή στο πορνογραφικό clubanytime.com. Πολλά μεγάλα και διάσημα sites απείχαν από αυτό μόλις μια τελεία. Για παράδειγμα, αν κάποιοι ήθελαν να πάνε στις σελίδα www.citibank.com και ξεχνούσαν την πρώτη τελεία (πληκτρολογούσαν δηλαδή wwwcitibank.com) βρίσκονταν πάλι στο πορνογραφικό site του Fortuntry. Το ίδιο συνέβαινε αν έψαχνε για βιβλία στο barnesandnoble.com και έγραφε barnesandnoblel.com, αν αντί ebay.com έβαζε ebbay.com κ.λπ.» (13.6.1999).

Φυσικά δεν υπήρχε τρόπος νομοθετικής αντιμετώπισης του φαινομένου, δεν μπορούσε να υπάρξει συνολική ρύθμιση απαγόρευσης της «ορθογραφοπειρατείας». Κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή της ελευθερίας του λόγου· όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα σε… ορθογραφικά λάθη. Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση ετίθετο σημαντικό πρόβλημα με τις λέξεις που απέχουν στη γραφή κατά ένα μόνο γράμμα. Για παράδειγμα η λέξη noble (ευγενής) είναι αναγραμματισμός της λέξης Nobel. Με ένα νόμο (κι ένα άρθρο), κάποιος θα αδικείτο. Από την άλλη τα ορθογραφικά λάθη σε κάθε διεύθυνση μπορεί να είναι χιλιάδες.

Βεβαίως η «ορθογραφοπειρατεία» είναι παλιότερο του Διαδικτύου φαινόμενο. Κάποτε κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά ρολόγια μάρκας «SFIΚO»· μια γραμμούλα στο γράμμα F τα χώριζε από τα διάσημα ρολόγια «SEIKO». Ακόμη και σήμερα στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας κυκλοφορούν αθλητικά είδη της μάρκας… Adibas.

Στο Διαδίκτυο η «ορθογραφοπειρατεία» άρχισε να εκλείπει επειδή έπαψε να είναι προσοδοφόρος. Τα σύγχρονα προγράμματα πλοήγησης έχουν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που συμπληρώνουν αυτόματα τις διευθύνσεις μόλις πληκτρολογήσουμε τα πρώτα γράμματα, μειώνοντας τον κίνδυνο ορθογραφικών λαθών.

Επιβιώνει όμως σε κάποιες βαλκανικές χώρες και απόδειξη αυτού ήταν να πληκτρολογήσουμε www.presidensy.gr αντί του www.presidency.gr, που είναι ο δικτυακός τόπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Τελικώς μετά τη χλεύη το presidensy.gr σιωπηρώς κατέβηκε και σταμάτησε να οδηγεί στη σελίδα του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας prokopiospavlopoulos.gr.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT