Χθες Ελληνας, σήμερα ξένος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει κάμποσες μέρες αλλά η πυρκαγιά που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαίνεται ακόμα. Aιτία ήταν όσα δήλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε συνέντευξή του στο Bleacher Report. Τι είπε; Τα αυτονόητα: «Η Ελλάδα είναι χώρα λευκών. Μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Αντιμετωπίζεις αρνητικότητα, ρατσισμό»…

Πόλεμος ξέσπασε την ίδια στιγμή. Οι καβγάδες για το αν πρέπει ή όχι να φοράμε μάσκα, οι θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, όλα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Στόχος πλέον είναι ο Γιάννης. Οι λογαριασμοί του στο Facebook και στο Instagram κατακλύζονται καθημερινά από σχόλια· πολλά υποστηρικτικά, πολλά όμως και χλευαστικά, υβριστικά, τοξικά. Ιδιαίτερα μετά την ανάρτησή του στην οποία ανέφερε: «Χρησιμοποίησε το χαμόγελό σου για να αλλάξεις τον κόσμο. Μην αφήσεις τον κόσμο να αλλάξει το χαμόγελό σου», η οποία για κάποιους ήταν σαν λάδι στη φωτιά.

«Κρίμα τα ξενύχτια που έκανα ακόμα κι όταν δεν ήσουν διάσημος για να σε βλέπω», «Αν η Ελλάδα δεν έδινε ευκαιρίες, δεν θα ήσουν αυτό που είσαι σήμερα», «Ξέχασες πού έμαθες μπάσκετ, πού μεγάλωσες, ξέχασες τη φιλοξενία που δέχτηκες και την αγάπη που σου έδειξαν χιλιάδες Ελληνες. Εγινες μεγάλος και τρανός και ξέχασες να είσαι άνθρωπος. Κρίμα…», «Οι Ελληνες φταίνε που του έδωσαν να φάει», «Αφού σπρώξεις καλά καλά στις τσέπες σου τα χιλιάρικα που εμείς σου δώσαμε, ξεκινά να χαμογελάς». Και τα λοιπά, και τα λοιπά…

Ποιοι τον κατακρίνουν σήμερα; Ποιοι τον αποκαλούν λαθρομετανάστη, αχάριστο, προδότη; Εκείνοι που χθες τον αποθέωναν ως Ελληνα, πατριώτη, ήρωα. Είναι οι ίδιοι που τον έβλεπαν με μισό μάτι όταν έβγαινε, πιτσιρικάς, στους δρόμους να πουλήσει ρολόγια και  cd. Που δεν τον ήθελαν στην πολυκατοικία τους, στην πλατεία της γειτονιάς τους, στο διπλανό κάθισμα στο λεωφορείο, στο σχολείο των παιδιών τους.

«Γιατί δεν έριξες μαύρη πέτρα πίσω σου με όσα πέρασες στην Ελλάδα;», τον ρώτησα πριν από λίγα χρόνια σε μια συνέντευξη για το περιοδικό BLUE της AEGEAN.

«Ο πατέρας μου αποφάσισε να φέρει την οικογένειά του εδώ γιατί πίστευε πως είναι η καλύτερη χώρα για να μεγαλώσουν τα παιδιά του. “Εδώ θα έχετε δωρεάν Παιδεία”, μας έλεγε. Ποτέ δεν θα το ξεχάσω. Ποτέ δεν θα πάψω να ευγνωμονώ την Ελλάδα για τη δωρεάν Παιδεία που μου παρείχε, για τις ευκαιρίες που μου έδωσε», απάντησε.

Και μόνο γι’ αυτό, ο Γιάννης θα είναι πάντα Ελληνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή