Η σπατάλη ενός ταλέντου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπορούσε να κρύψει την αγωνία του. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή μας θα εμφανιζόταν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων για ένα αδίκημα που φερόταν να είχε διαπράξει τρία χρόνια πριν, ως έφηβος. Πλέον, στα 21 του, προσπαθούσε να χτίσει το επαγγελματικό του μέλλον και φοβόταν ότι εξαιτίας αυτής της δικαστικής εκκρεμότητας θα συναντούσε μόνο σφραγισμένες πόρτες.

Μια ανώνυμη καταγγελία είχε οδηγήσει τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο σπίτι του. Το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο νεαρός είχε αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αρκετές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Ναυτιλίας, παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας τους.

Ωστόσο δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, απόπειρα εκβιασμού ή οικονομικό όφελος. Δεν του αποδιδόταν ούτε κάποια αλλοίωση ιστοσελίδας, μια πράξη αντίστοιχη ενός (ψηφιακού) βανδαλισμού. Απολογήθηκε και όλα έληξαν, ανώδυνα. Μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή όμως υπέφερε από παραλυτικό άγχος.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει παρόμοιο αίσιο τέλος η υπόθεση ενός 21χρονου Κύπριου ο οποίος εκδόθηκε στα μέσα Ιουλίου στις ΗΠΑ κατηγορούμενος για –πιο σοβαρά– εγκλήματα στον κυβερνοχώρο. Ηταν μόλις 15 ετών όταν φέρεται να ξεκίνησε τους ψηφιακούς εκβιασμούς που του αποδίδουν οι αμερικανικές αρχές.

Απειλείται με ποινή που μπορεί να φτάσει τα 20 έτη κάθειρξης. Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση, σχολιαστές στα social media έσπευσαν να προδικάσουν την τύχη του. Θεώρησαν ότι θα τον στρατολογήσει το FBI, ότι «εκεί δεν θα τον αφήσουν να χαθεί». Η πραγματική ζωή όμως δεν κινείται στους ρυθμούς χολιγουντιανών παραγωγών.

Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτός ο νεαρός θα φανεί για κάποιο λόγο χρήσιμος στις αμερικανικές αρχές. Ουδείς γνωρίζει εάν θα του ζητηθεί να συνδράμει κάποια έρευνα, ή να λειτουργήσει ως πληροφοριοδότης (εφόσον έχει κάτι σημαντικό να μοιραστεί) με πιθανό αντάλλαγμα μια πιο επιεική ποινική μεταχείριση. Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια διώκουν συστηματικά τους κυβερνοεγκληματίες σε κάθε γωνιά της Γης.

Ο 21χρονος Κύπριος αυτή τη στιγμή είναι μόνος, μακριά από την πατρίδα του, υπό κράτηση σε μια άγνωστη χώρα. Ιστορίες σαν και τη δική του δεν πρέπει να γεννούν μιμητές, αλλά να προβληματίζουν. Η δίωξη δεν είναι παράσημο, αλλά ένδειξη της σπατάλης ενός ταλέντου. Μια παρανομία δεν εξασφαλίζει το εισιτήριο σε μια καλύτερη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή