Θεωρείο (07/08/20)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή διακοπών και επιστροφή στην Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός παρά το ότι σχεδίαζε την έναρξη μίνι διακοπών μετά τη σημερινή επίσκεψη στη Ρόδο, τελικά τις ανέβαλε και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο με τον κορωνοϊό όσο και μετά την υπογραφή ΑΟΖ με την Αίγυπτο και μία πιθανή κλιμάκωση μετά τη χθεσινή έκδοση νέας NAVTEX από την Τουρκία, με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο οδήγησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απόφαση να επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα για μπαράζ συσκέψεων.

Μία ιστορία με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Μία εν πολλοίς άγνωστη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Δημήτρη Κρεμαστινό από το μακρινό 1988, αποκάλυψε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο περιφερειακό ιατρείο «Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός» προς τιμήν του Δωδεκανήσιου πολιτικού. Ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με τη σύζυγο του Δημήτρη Κρεμαστινού, Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού, ανέφερε πως την πρώτη φορά που ο Ανδρέας Παπανδρέου κάλεσε τον Κρεμαστινό να τον εξετάσει –ήταν 1988– ο καθηγητής αρνήθηκε να πάει στο σπίτι του ζητώντας του να μεταβεί στο νοσοκομείο. Τούτο παραξένεψε πολύ τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ που σχολίασε πως ο Κρεμαστινός ή έχει οίηση ή είναι εξαιρετικός γιατρός. Στην πορεία διαπίστωσε πως ισχύει το δεύτερο, εξ ου και οι δυο τους ανέπτυξαν μία σπάνια φιλία.

«Με φρόντισε ιατρικά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα πως και ο ίδιος συνδεόταν με προσωπική φιλία με τον εκλιπόντα, αποκαλύπτοντας πως είχε φροντίσει και τον ίδιο ιατρικά. «Εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Δημήτρης υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος και εμένα με φρόντισε ιατρικά και πάνω από όλα και πάνω από πολιτικός ήταν γιατρός. Και θυμάμαι μία πολύ ωραία αναφορά του σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις που είχε δώσει, λέγοντας ότι δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι πρωθυπουργός ή φτωχός, η αντιμετώπιση του γιατρού πρέπει να είναι πάντα η ίδια» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με το πέρας της ονοματοδοσίας παρευρέθη στο μνημόσυνο του Κρεμαστινού μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Live διακομιδή 

Τα εγκαίνια πάντως είχαν και τα απρόοπτά τους. Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δηλώσεις τον… διέκοψε μια live διακομιδή. Κάποιος ασθενής με κάταγμα που είχε φτάσει στο κέντρο μεταφέρθηκε με φορείο, ώστε να πάει στη Ρόδο. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, επειδή πέρασε από μπροστά του, του ευχήθηκε και περαστικά. 

Επαναπατρισμός 140 μεταναστών

Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Συνολικά επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο 140 μετανάστες με προορισμό το Ιράκ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Υποβοηθούμενες Εθελούσιες Επιστροφές» (AVRR) που παρέχει ενισχυμένο οικονομικό κίνητρο, ύψους 2.000 ευρώ, αποκλειστικά από κοινοτικά κονδύλια, σε κάθε πρόσφυγα ώστε να κάνει νέα αρχή στην πατρίδα του. Το κονδύλι μάλιστα είναι one off ώστε όσοι συμμετέχουν να μην επιστρέψουν για να… ξαναπάρουν τα χρήματα. Το πρόγραμμα αφορά μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά και έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν από την 1/1/2020 και ο στόχος είναι να επαναπατριστούν συνολικά 5.000 άνθρωποι. 

Πέθανε ο Γεώργιος Παπανδρέου 

Σε ηλικία 92 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ετεροθαλής αδελφός του Ανδρέα Παπανδρέου, Γεώργιος Παπανδρέου. Πρόκειται για τον γιο του «Γέρου της Δημοκρατίας» με την Κυβέλη, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1928. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σπούδασε στο Παρίσι και ασχολήθηκε και με τη φωτογραφία. 

Βελτίωση από κάτω προς τα πάνω

Το αρκτικόλεξο ΣΒΑΚ μπορεί να μη σας λέει τίποτα. Είναι όμως μία ωραία πρωτοβουλία που προσπαθεί να βελτιώσει τη ζωή των πολιτών από κάτω προς τα πάνω. Σημαίνει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και λαμβάνει χώρα στον Δήμο Πειραιά από τον Δημήτρη Καρύδη, αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών στις πόλεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Το προηγούμενο διάστημα παρά την πανδημία διεξήχθησαν με τη συμμετοχή περίπου 55 σημαντικών φορέων 8 τηλεδιασκέψεις, όπου έγινε καταγραφή των απόψεων για τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της πόλης και κατατέθηκαν προτάσεις για λύσεις.

Σύνοδος του Νότου στις 10 Σεπτεμβρίου

«Κλειδωμένη» για τις 10 Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, είναι η προαναγγελθείσα εδώ και καιρό Σύνοδος του Νότου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που την είχε ανακοινώσει προσφάτως υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Ελιζέ. Στη σύνοδο συμμετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πορτογαλία. Ο Μακρόν, προαναγγέλλοντας τη σύνοδο, είχε δηλώσει πως θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου «στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», και αυτό «η Γαλλία δεν θα το επιτρέψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή