Ραπ εναντίον πολιτικής…

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φήμες ότι ο ράπερ Κάνιε Γουέστ θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, αλλά πληθαίνουν όσο πλησιάζουν οι αμερικανικές εκλογές του φθινοπώρου. Τις τροφοδότησε άλλωστε ο ίδιος, λέγοντας τον περασμένο μήνα ότι θα είναι υποψήφιος. Οι τελευταίες πληροφορίες ότι ο διάσημος σόουμαν συναντήθηκε με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ενισχύουν τα σενάρια που τον θέλουν να παρεμβάλλεται ως σφήνα στα ψηφοδέλτια, με σκοπό να αποσπάσει ψήφους από την αφροαμερικανική βάση που παραδοσιακά τάσσεται με τους Δημοκρατικούς. 

Αν και έχει στηρίξει στο παρελθόν πολιτικές του προέδρου Τραμπ, εκφράζοντας τις απόψεις του εναντίον των αμβλώσεων και υπέρ των αυστηρών ποινών φυλάκισης, είναι το ίδιο το παράδειγμά του που πιθανώς να προσελκύσει τους νεότερους, απολιτίκ ψηφοφόρους. Διότι αυτά που έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ο «διπολικός ράπερ» είναι δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με ό,τι πρεσβεύει: την υπόσχεση μιας μαύρης εκδοχής του αμερικανικού ονείρου και την πίστη ότι η απόκτηση των υλικών αγαθών είναι το κριτήριο και η απόδειξη της επιτυχίας. Το μοντέλο αυτό είναι δοκιμασμένο: Η εικόνα της επαγγελματικής επιτυχίας λειτούργησε ήδη στις προηγούμενες εκλογές υπέρ του τωρινού ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Την ίδια ώρα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν μάχεται για να διευρύνει τη δική του εκλογική βάση σε μία δύσκολη, λόγω και κορωνοϊού, εκστρατεία. Στο συνέδριο του κόμματος των Δημοκρατικών που ξεκίνησε χθες με την ομιλία της τέως πρώτης κυρίας Μισέλ Ομπάμα, έχουν μιλήσει ήδη αριστεροί όπως ο Μπέρνι Σάντερς και δεξιοί όπως ο πρώην κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισικ, σε μία προσπάθεια της εκστρατείας του να αναδείξει τον Μπάιντεν ως εκπρόσωπο της εθνικής ενότητας – και να τον αντιπαραβάλει απέναντι σε έναν διχαστικό πρόεδρο. 

Η τέως πρώτη κυρία με τον προσωπικό της λόγο, και την αμεσότητά της είναι ό,τι πιο αντισυμβατικό έχει να αντιπαραθέσει το Δημοκρατικό Κόμμα σε έναν πρόεδρο που έχει ανατρέψει με τον λόγο του όλους τους κανόνες πολιτικής συμπεριφοράς και διπλωματίας που αναμένονται από το αξίωμα. Ωστόσο, ακόμη και οι σταρ του πολιτικού κόσμου όπως η Μισέλ Ομπάμα, με την έκκλησή της στους πολίτες να ψηφίσουν με πολιτικούς όρους, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν εύκολα τους celebrities.

Τι κι αν η εκστρατεία του Μπάιντεν προσπαθεί να  τονίσει τα  νέα πρότυπα; Η πορεία που ανέδειξε την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια αντιπρόεδρο του Τζο Μπάιντεν –η επιτυχημένη καριέρα της, η υψηλή δημοφιλία της μεταξύ των πολιτικών και μία προσωπική ιστορία που εκπροσωπεί το αμερικανικό όνειρο– είναι λιγότερο λαμπερή από τις ιστορίες ενός «πραγματικού» διάσημου: τα κορίτσια, τα σπορ αυτοκίνητα και τα πανάκριβα γκάτζετ του κάθε επιτυχημένου ράπερ.

Τι κι αν το διακύβευμα είναι υψηλό για το μέλλον της Αμερικής, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής; Στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου, συγκρούονται όχι μόνο δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι – και οι αντιστάσεις στο μοντέλο Τραμπ είναι ευάλωτες.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξελέγη με το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» και υποσχέθηκε την αναβίωση του αμερικανικού ονείρου για όσους το έβλεπαν να απομακρύνεται λόγω της παγκοσμιοποίησης. Και τι και αν δεν έχει καταφέρει να το προσφέρει στους Αμερικανούς εν μέσω κορωνοϊού; Συνεχίζει να εγείρει την πατριωτική υπερηφάνεια στους ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και να κρατάει πιστό το κόμμα με την υπόσχεση της εξουσίας.

Αν κάποιος τρίτος υποψήφιος καταφέρει να διασπάσει τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος σε κάποιες κρίσιμες πολιτείες που οι δύο υποψήφιοι είναι πιο κοντά, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να επανεκλεγεί ο πρόεδρος Τραμπ. Ο αναλυτής Κάιλ Κόντικ του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια δεν περιμένει ότι ο Κάνιε Γουέστ θα πάρει πολλές ψήφους, αλλά σημειώνει ότι «σε μία στενή αναμέτρηση, διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ψήφων για ένα τρίτο κόμμα, μπορεί να είναι κρίσιμοι για το αποτέλεσμα».

Ενώ οι Δημοκρατικοί νοσταλγοί του προέδρου Ομπάμα ελπίζουν ότι η προεδρία Τραμπ θα είναι μία παρένθεση, η λάμψη και η υπόσχεση της μεγάλης ζωής ενός ράπερ μπορεί να αποδειχθεί αρκετή για να ξεθωριάσει το δικό τους αμερικανικό όνειρο.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι nonresident senior fellow στο Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή