Τα πολιτικά μπαλώματα

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τα περί «αστειοτήτων», που προσάπτει η Πρόοδος στην κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικώς με το άνοιγμα των σχολείων δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Ετσι κι αλλιώς, το χιούμορ δεν έχει αντικειμενική υπόσταση και η Αριστερά εν γένει έχει μια περίεργη αίσθησή του. Το ΚΚΕ, για παράδειγμα, έκανε κοτζάμ συνέδριο για να πει στον κόσμο ότι το Τείχος του Βερολίνου δεν φτιάχτηκε για να μαντρώσει τους Ανατολικογερμανούς, αλλά για να αποτρέψει μια προσφυγική κρίση, από τους Δυτικογερμανούς που θα έτρεχαν κατά χιλιάδες στον κομμουνιστικό παράδεισο.

Πιο βάσιμη είναι η κριτική περί «ασαφειών» στο σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με κορυφαία όλων τον χρόνο ανοίγματος των σχολείων. Θα είναι στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ή μία εβδομάδα μετά, όπως λένε τα ρεπορτάζ και άφησε να εννοηθεί η υπουργός; Αυτό επέτρεψε στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα ευφυολόγημα: «Η αποτυχία της προετοιμασίας είναι η προετοιμασία της αποτυχίας». Η ρήση αποδίδεται στον Αμερικανό προπονητή μπάσκετ John Wooden, αλλά –προφανώς–, λόγω κοινοκτημοσύνης, ο κ. Νίκος Φίλης οικειοποιήθηκε.

Μια άλλη ρήση που δεν εκτίμησε επαρκώς ο κ. Φίλης είναι αυτή του G. K. Chesterton: «Οταν ένας πολιτικός είναι στην αντιπολίτευση γίνεται ειδικός για τα μέσα που θα επιτευχθεί ένας σκοπός. Οταν είναι στην κυβέρνηση γίνεται ειδικός για τα εμπόδια». Και στον ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης έχουν λύσεις για κάθε γούστο, ακόμη και αντιφατικές. Από το να μην ανοίξουν τα σχολεία μέχρι «είχαμε θεωρήσει πρώτιστο παιδαγωγικό στόχο, αφού εκεί είναι η θέση των μαθητών, στη “φυσική” τους τάξη, με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Και όχι μπροστά στην οθόνη, όσο απαραίτητη κι αν ήταν η αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα πρώτα στάδια της πανδημίας» (Νίκος Φίλης, «Αυγή» 24.8.2020).

«Απαραίτητη κι αν ήταν η αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα πρώτα στάδια της πανδημίας»; Δεν ήταν μέθοδος του σατανά για να υποκλέψει τα προσωπικά δεδομένα των διδασκόντων, κάτι σε Μπιλ Γκέιτς, αλλά στο πιο αριστερό; Αλλά τι να πει κάποιος για ένα κόμμα που «μας έβγαλε από τα μνημόνια», αφού χωρίς λόγο μάς έχωσε πιο βαθιά σε αυτά; Ακόμη και στο σποτάκι του κόμματος ζητάει από τους πολίτες να απαντήσουν με μάσκες, αλλά χωρίς «ατομική ευθύνη», που είναι και αυτή εργαλείο του σατανά. Ή του νεοφιλελευθερισμού· θα σας γελάσω…

Θα συμφωνήσουμε ότι είναι δύσκολη η ιδεολογική αποκρυστάλλωση, για ένα κόμμα που μεγάλωσε τόσο ξαφνικά και μάλιστα σε περιβάλλον («Αγανακτισμένοι», ΑΝΕΛ, Πράττω κ.λπ.) που δεν είναι ό,τι καλύτερο για παιδιά. Το να μπαλώνει με «παρών» τις πολιτικές του τρύπες μοιάζει με λύση, αλλά το κακό με τα μανταρίσματα ανόμοιων υφασμάτων δεν είναι ότι ξηλώνονται εύκολα. Δημιουργούν και απίστευτη φαγούρα σε όσους τα φορούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή