Τα παλιά γινάτια…

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτα ήταν οι αληθινές φωτογραφίες που προκάλεσαν δικαιολογημένη δυσφορία. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών κατάμαυρος από τη φωτιά, αλλά τα κτίρια φαίνονταν απείραχτα. Μετά ήρθαν οι fake φωτογραφίες από την Πύλη των Λεόντων, με τις πέτρες μαυρισμένες από τον καιρό, αλλά για τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων αντιπολιτευόμενων κομματιδίων, ήταν μαύρες από την ανικανότητα της κυβέρνησης. Η αλήθεια ήταν πάλι ζητούμενο, αλλά ευτυχώς τα Ellinikahoaxes.gr δημοσίευσαν τον χάρτη απ’ όπου πέρασε η φωτιά, και δεν είχε αγγίξει το διάσημο μνημείο. Ειδικοί επεσήμαναν ότι οι φωτογραφίες είτε ήταν παλιές κι έδειχναν το μαύρισμα της πολυκαιρίας είτε ήταν πειραγμένες με εργαλεία που υπάρχουν ακόμη και στα κινητά μας. Ευτυχώς μόνο το ΜέΡΑ25, του ελλιπούς (τουλάχιστον σε «ν») Γιάνη, υιοθέτησε την παπάτζα. Τα άλλα κόμματα στηλίτευσαν την κυβέρνηση για πολλά, αλλά όχι για το μαύρο στη διάσημη πύλη.

Ακολούθησε –ως είθισται– ο καταλογισμός των ευθυνών της κυβέρνησης, πριν καν σβήσει η φωτιά. «Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας», είπαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι αλήθεια. «Ολοκληρωμένα συστήματα προστασίας» δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, ούτε καν στις ΗΠΑ που τυπώνουν στα προϊόντα οδηγίες πώς ανοίγουμε τη σοκολάτα χωρίς να κοπούμε από το περιτύλιγμα. Από μια άποψη το «ολοκληρωμένο» είναι σαν το «καλό» και όλοι ξέρουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία «δεν έγινε καλή διαπραγμάτευση»…

Από το ρεπορτάζ γνωρίζουμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν είχε αγριόχορτα (η αποψίλωση ξεκίνησε νωρίς), ότι οι δεξαμενές πυρόσβεσης ήταν γεμάτες και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής τόσο άμεση που δεν χρειάστηκε καν να χρησιμοποιηθεί το αποθηκευμένο νερό. Βεβαίως, το καλύτερο είναι ο χειρότερος εχθρός του καλού. Θα μπορούσαν να υπάρχουν οι πυροσβεστικοί κρουνοί που ρίχνουν νερό υπό πίεση κ.ά. Μόνο σε «έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός» θα μπορούσε να υπάρχει το «ολοκληρωμένο σχέδιο», π.χ. να βρέχει κάθε φορά που πιάνει φωτιά κάπου.

Αν κάποιος διάβαζε μόνο την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πίστευε ότι στις Μυκήνες δεν έμεινε πέτρα πάνω σε πέτρα: «Η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες…». Προς τι τέτοια υπερβολή; Μάλλον οφείλεται σε παλιά γινάτια, όπως αποκαλύπτονται από το κύριο άρθρο της «Αυγής»: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα ΜΜΕ θα είχαν κάνει τεράστιο θέμα. (…) Με παρουσιάσεις για το πόσο σημαντική είναι η κληρονομιά που κάηκε και πόσο ανίκανη είναι η κυβέρνηση που αδυνατεί να προστατεύσει έστω τα στοιχειώδη. Ο Αρκάς θα έκανε μια γελοιογραφία με τον Τσίπρα παιδί να καίει τις Μυκήνες και να σχεδιάζει να κάψει και την Ακρόπολη. Ο εσμός των δεξιών στα κοινωνικά δίκτυα θα φρύαζε…» («Οι Μυκήνες και η κανονικότητα», 1.9.2020).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή