Τα πολλά πρόσωπα της αλλαγής

Τα πολλά πρόσωπα της αλλαγής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι για να συνειδητοποιήσουμε πόσα μικρά αλλά σημαντικά βήματα έχει κάνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Η γενική κατακραυγή που προκάλεσε η εμετική διατύπωση του παίκτη του «Big Brother» είναι ένας αδιάψευστος δείκτης της αλλαγής. Το πιο εντυπωσιακό ήταν η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Ποιος θα μπορούσε να διανοηθεί μια τόσο άμεση και οξεία δήλωση πριν από λίγα χρόνια από εκπρόσωπο της λεγόμενης συντηρητικής παράταξης; 

Αντί λοιπόν να εστιάζουμε στη γενική κατακραυγή, στην αντίδραση του πολιτικού κόσμου αλλά και χορηγών της συγκεκριμένης εκπομπής, αναπαράγουμε μια φρικαλέα ρητορική επειδή, θεωρητικά, δεν είναι τόσο μειοψηφική όσο νομίζουμε. Αλλά το μείζον δεν είναι τι λένε οι Ελληνες στις παρέες τους. Το μείζον είναι τα μαθήματα που παίρνουμε ως κοινωνία όταν εκβάλλουν στη δημόσια σφαίρα παρόμοια περιστατικά. Γιατί χωρίς να το θέλει, ο παίκτης του «Big Brother» κατάφερε με την ανόητη συμπεριφορά του πολύ περισσότερα απ’ ό,τι θα είχαν πετύχει δέκα καμπάνιες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.  

Αναλόγως υψηλή εκπαιδευτική αξία είχε και η προβολή του θέματος της υιοθεσίας βρέφους από ζευγάρι ανδρών από τις σελίδες του νέου τεύχους της Vogue που κυκλοφόρησε μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής (6/9). Ο κόσμος δεν προχωράει μπροστά από μόνος του. Και σίγουρα δεν προχωράει υποχρεωτικά μπροστά επειδή δύο αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί μεγαλώνουν μαζί ένα παιδί. Προχωράει γιατί αυτό το πολύ συγκεκριμένο παιδί με ένα διαφορετικό σενάριο (το σενάριο ενός παλιού κόσμου που στυλώνει τα πόδια του από άγνοια) θα περνούσε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε ένα ίδρυμα. Προχωράει γιατί αναγνωρίζουμε σε δύο ενηλίκους που αγαπιούνται το δικαίωμα να γίνουν γονείς και (σε ένα ευρύτερο πλαίσιο) χρήσιμοι πολίτες. Προχωράει γιατί σεβόμαστε την επιθυμία τους να προσφέρουν και να μεταδώσουν αγάπη σε ένα λιγότερο τυχερό μέλος της κοινότητάς τους. Προχωράει γιατί η υπερήφανη γιαγιά υπερβαίνει τον εαυτό της και τον καιρό της και λέει στις γειτόνισσες τη «δύσκολη» αλήθεια: το παιδί είναι «του γιου μου και του συντρόφου του». 

Κάπως έτσι, λοιπόν, προχωράει ο κόσμος. Από παίκτες ριάλιτι που είπαν το λάθος πράγμα τη σωστή στιγμή και από γιους και μαμάδες που κάνουν το σωστό τη λάθος εποχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή