«Εκείνη» του Αχιλλείου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή ως Σίσι, από τις μυθικές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα, έχει περάσει στο κοινό θυμικό, στη λαϊκή συνείδηση, στον παγκόσμιο κινηματογράφο, στη βιομηχανία του τουρισμού. Η Αυστρία γεμίζει τα ταμεία της στη Βιέννη κάθε χρόνο και το κάνει με εξωστρέφεια και με αυτοπεποίθηση. 

Το Αχίλλειον ήταν το παλάτι της Σίσι στην Κέρκυρα. Το έχτισε ως καταφύγιο, το γέμισε έργα τέχνης, ο βοτανικός κήπος απέκτησε αγάλματα, ανάμεσά τους τον θνήσκοντα Αχιλλέα, έγινε ένας τόπος προσωπικής εξορίας γεμάτος ομορφιά, τυλιγμένος με εκείνη τη ρομαντική έλξη στο ανέφικτο. Το Αχίλλειον ήταν η ίδια η Ελισάβετ. Κάθε τουρίστας προσέρχεται για να μεταλάβει την αύρα της.

Είναι ευχής έργον που το Αχίλλειον, επιτέλους, θα αποκατασταθεί από την ΕΤΑΔ Α.Ε. με χρήματα του ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Το γιατί αυτό το κόσμημα ήταν αφημένο σε αυτήν την κατάσταση τόσες δεκαετίες, είναι άλλο θέμα και πολύ δυσάρεστο. 

Την όψιμη, έστω, ανέλκυση του Αχιλλείου σε υψηλή προτεραιότητα τη ζήτησε ο πρωθυπουργός, επισημαίνουν μετ’ επιτάσεως τόσο η υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Δ. Βλαστός.

Αλλά στα όσα επέλεξαν να πουν για το Αχίλλειον δεν βρήκαν ούτε μία λέξη να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο το Αχίλλειον «συγκαταλέγεται στους κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς στην Ελλάδα». Δεν έκριναν αναγκαίο να πουν στο ελληνικό κοινό και στην όποια αντιπολίτευση ότι το Αχίλλειον συνδέεται με μία από τις τελευταίες αυτοκρατορίες της Ευρώπης. Οτι είναι το δημιούργημα μιας γυναίκας-μύθου που στοίχειωσε την παγκόσμια συνείδηση και ότι για αυτήν συρρέουν οι τουρίστες, για την Ελισάβετ, που δεν είναι «συγκεκριμένη προσωπικότητα της ευρωπαϊκής Ιστορίας». Δεν είναι η «ακατονόμαστη», είναι η θεά τύχη που ευλόγησε την Κέρκυρα. Το Αχίλλειον συνδέεται και με τον τελευταίο Κάιζερ της Γερμανίας και με το κλίμα πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα περίμενε κανείς από το ΥΠΠΟ να έχει κάνει σημαία την Ελισάβετ και να μας ανακοινώσει τις επαφές του με την Αυστρία για κοινές δράσεις και να μη μας μιλάει απλώς για «συγκεκριμένες προσωπικότητες». Είχαν όνομα και αυτές είναι που φέρνουν το χρήμα και την αίγλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή