ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραμπ – Μπάιντεν, προτεραιότητες

Το εκλογικό σκηνικό στις ΗΠΑ παραμένει αμφίρροπο. Αν και τους τελευταίους μήνες έχει παγιωθεί στις δημοσκοπήσεις μια διαφορά υπέρ του Τζο Μπάιντεν γύρω στις 8 ποσοστιαίες μονάδες σε πανεθνικό επίπεδο, αυτή παραμένει αναστρέψιμη.

Μάλιστα, στις κρίσιμες πολιτείες –που έχουν μεγαλύτερη σημασία στο αμερικανικό σύστημα όπου ο πρόεδρος αναδεικνύεται από τους εκλέκτορες– ο Δημοκρατικός τέως αντιπρόεδρος προηγείται με διαφορές μικρότερες και σίγουρα όχι «ασφαλείς».

Οι περισσότεροι έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν. Σε μερικές πολιτείες έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι τρεις τηλεμαχίες μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η μέχρι τώρα υποτονική δημόσια παρουσία του 78χρονου Δημοκρατικού υποψηφίου γεννάει έναν διάχυτο προβληματισμό για τον κίνδυνο να χάσει τις εντυπώσεις, να μειωθεί δραματικά η διαφορά και να αλλάξουν τα δεδομένα.

Τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα είναι πρωτίστως η οικονομία και η πανδημία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πρώτη παραμένει το ισχυρό χαρτί του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Μπάιντεν.

Αυτή τη στιγμή, η διαιρεμένη αμερικανική κοινωνία δείχνει να μην ενδιαφέρεται για τον υπόλοιπο κόσμο, με εξαίρεση τη σχέση με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα.

Στο προσκήνιο βρίσκονται η εσωτερική ομαλότητα, οι φυλετικές διακρίσεις, τα πολιτικά δικαιώματα, η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Αμερική σε σωρεία κοινωνικών ζητημάτων. Η πρόσφατη απώλεια του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ρουθ Γκίνσμπεργκ, ήρθε να αναδείξει ακόμη περισσότερο τον σχετικό προβληματισμό.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο, θέματα όπως η ένταση στην Αν. Μεσόγειο, η οποία υπερβαίνει πλέον τα στενά όρια της ελληνοτουρκικής διένεξης και έχει αποκτήσει ευρύτερη περιφερειακή διάσταση, δεν απασχολούν το προεκλογικό περιβάλλον.
Ωστόσο, τα τεκταινόμενα στον γεωπολιτικά ευαίσθητο χώρο της Αν. Μεσογείου και η προσπάθεια διείσδυσης και επιρροής διαφορετικών πρωταγωνιστών δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορο το αμερικανικό σύστημα εξουσίας, όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.