Ο κορωνοϊός στον Λευκό Οίκο

Ο κορωνοϊός στον Λευκό Οίκο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προπερασμένο Σάββατο, ο πρόεδρος Τραμπ παρουσίασε την εκλεκτή του για το Ανώτατο Δικαστήριο, δικαστή Εϊμι Κόνι Μπάρετ, σε μια εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων. Ηταν ένα όμορφο θέαμα η οικογένεια της 48χρονης νομικού με τα επτά παιδιά και ο λόγος της ήταν καλά ζυγισμένος και προσεκτικός. 

Η ημέρα φαινόταν καλή για τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ήταν χαρούμενοι με την επιλογή του προέδρου και τη μοναδική ευκαιρία να ορίσουν ακόμη έναν δικαστή με συντηρητικές αξίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, η θητεία των μελών του οποίου είναι ισόβια. Αν κάποιοι αισθάνθηκαν άβολα με το γεγονός ότι οι θέσεις τους ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, δεν το έδειξαν. Λίγοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκες.   

Μία εβδομάδα μετά, η συγκεκριμένη εκδήλωση εξετάζεται από τους ειδικούς ως η εστία υπερμετάδοσης που πιθανώς να οδήγησε τον πρόεδρο Τραμπ στο νοσοκομείο. Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοινώνει, επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα, τα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, αλλά 12 στενοί συνεργάτες του προέδρου το έχουν ανακοινώσει οι ίδιοι.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι δεν έχει προχωρήσει στη διερεύνηση των επαφών των συμμετασχόντων στη συγκεκριμένη εκδήλωση, παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον οκτώ από τα κρούσματα παρευρέθησαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η δήμαρχος της Ουάσιγκτον έχει προσφέρει δύο φορές τη συνεργασία των υπηρεσιών της πόλης για τον έλεγχο της διασποράς στην κοινότητα, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. Το αρμόδιο ομοσπονδιακό όργανο CDC επίσης έχει αποκοπεί από τη διαδικασία, με τον Λευκό Οίκο να εστιάζει στον εντοπισμό των επαφών του προέδρου μόνο για τις δύο ημέρες πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή.

Η ασφάλεια του Λευκού Οίκου ήταν υπό αμφισβήτηση λοιπόν και πριν από την επιστροφή του προέδρου Τραμπ από το νοσοκομείο τη Δευτέρα το βράδυ και την κίνησή του να βγάλει επιδεικτικά τηνμάσκα του για τις κάμερες, σε ένα επικοινωνιακό σόου που ενέπνευσε τον πρώην σύμβουλο επικοινωνίας του Αντονι Σκαρμούτσι να τον χαρακτηρίσει «Αμερικανό Μουσολίνι». 

Στο βίντεο που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα από τη σημαιοστόλιστη βεράντα Τρούμαν, με θέα στο μνημείο Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Τραμπ καλεί τους Αμερικανούς να μη φοβούνται τον κορωνοϊό, διότι θα τον νικήσουν χάρη στην πρόοδο που έχουν κάνει στη θεραπεία του και το πόσο κοντά βρίσκονται στο εμβόλιο. 

Αλλά ύστερα από 7 εκατομμύρια κρούσματα και 210.000 νεκρούς, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η διάδοση της πανδημίας είναι υπό έλεγχο, ούτε βέβαια ο μέσος Αμερικανός έχει πρόσβαση στη θεραπευτική αγωγή του προέδρου, η οποία περιλαμβάνει φάρμακα που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Με την επιστροφή του προέδρου, η προσοχή των αμερικανικών μίντια αναμένεται να στραφεί στα πρωτόκολλα αποτροπής της μετάδοσης εντός του Λευκού Οίκου και στις επιλογές του προέδρου, αν θα περιοριστεί δηλαδή στην προεδρική κατοικία ή αν θα έχει κάποιον άλλο χώρο εργασίας στη Δυτική Πτέρυγα ή ακόμη και στο Οβάλ Γραφείο. Ιδιαίτερα καθώς πληθαίνουν οι φωνές εργαζομένων στον Λευκό Οίκο που –ανωνύμως– διαμαρτύρονται για τον κίνδυνο στον οποίο τους εκθέτει ο πρόεδρος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να εστιάσει στην προεκλογική του εκστρατεία, εφόσον βέβαια δεν εμφανίσει άλλες επιπλοκές – οι γιατροί λένε ότι θα είναι σίγουροι σε μία εβδομάδα. 

Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να επιστρέψει στις προεκλογικές συγκεντρώσεις το συντομότερο δυνατόν και η εκστρατεία του προετοιμάζεται κανονικά για την επόμενη τηλεμαχία με τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν. Ακόμη όμως και αν όλα πάνε καλά με την υγεία του προέδρου, κάποιοι συγκρίνουν την εκδήλωση για τη δικαστή με μια από τις πρώτες προεκλογικές συγκεντρώσεις του προέδρου στην Τούλσα –η οποία επίσης λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης– και τονίζουν ότι οι συνέπειές της στην κοινότητα δεν έγιναν πλήρως κατανοητές παρά πέντε εβδομάδες μετά. 
Στην περίπτωση της Ουάσιγκτον, αυτό συμπίπτει με τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή