Μα είναι καλά παιδιά, ζυμώνουν και πεϊνιρλί…

Μα είναι καλά παιδιά, ζυμώνουν και πεϊνιρλί…

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή δεν ήταν εγκληματική οργάνωση, αλλά σύναξη παραστρατημένων αγγέλων! Τι κι αν η παρουσία τους μόνο μίσος και σκοτάδι ανέδιδε. Τι κι αν οι μαυροντυμένοι τύποι με τις αρβύλες, τους πυρσούς και τα ρόπαλα σκορπούσαν τον τρόμο απ’ όπου περνούσαν.
Δεν ήταν παρά μια στιγμή υπερθέρμανσης ενός ταμπεραμέντου που οδηγεί στο ακαταλόγιστο κάποιες φορές. Γιατί, ανάμεσα σε φόνους και επιθέσεις σε απροστάτευτους και φοβισμένους ανθρώπους, κυοφορούσαν και έναν άλλον εαυτό. Εγραφαν, λόγου χάρη, τραγούδια κατά της βίας και του μπούλινγκ ή ζύμωναν πεϊνιρλί ή απάλυναν το δημογραφικό πρόβλημα προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία και δύο και τέσσερα παιδιά!

Η συνεχιζόμενη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τους καταδικασθέντες σε καθείρξεις να προσπαθούν να εξασφαλίσουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, αποφεύγοντας τη φυλακή, ανοίγει μια αξιοθαύμαστη ανθρωπολογική βεντάλια. Από τον εφιαλτικό τραμπουκισμό στην περιδεή συρρίκνωση. Οι συνήγοροι πασχίζουν να συνθέσουν πειστικά επιχειρήματα ανασύροντας τις καλύτερες στιγμές από τα βιογραφικά των πελατών τους: «Ηταν καλός μαθητής, πέρασε στην Πυροσβεστική, αλλά δυστυχώς είχε αυτή την περιπέτεια με τον Πακιστανό». Η «περιπέτεια» ήταν η δολοφονία του 27χρονου Σαχζάτ Λουκμάν, που πήγαινε ξημερώματα με το ποδήλατο στη δουλειά του. Ενα «ατυχές περιστατικό» σε ένα λευκό ποινικό μητρώο.

Τα όσα διαμείβονται στο δικαστήριο, με μάρτυρες υπέρ των κατηγορουμένων υπέργηρους γονείς, συγγενείς, εγκύους συζύγους κ.ο.κ., θα αποτελούσαν εξαιρετικό υλικό για μια αριστοφανική κωμωδία, αν μπορούσε κανείς να διασκεδάσει με όλα αυτά. Αλλά θα πρέπει να είναι λοβοτομημένος ψυχικά, συναισθηματικά και διανοητικά για να μπορεί να αραιώσει το σύνθετο αυτό φορτίο με χιούμορ. Γιατί δεν είναι μόνο οι εκατοντάδες χιλιάδες που υπήρξαν ψηφοφόροι και οπαδοί όλα αυτά τα χρόνια. Με ποιον τρόπο μπορούν να χειριστούν, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία, τα τρία Φ (Φαρισαϊσμός, Φασισμός και Φανατισμός), όπως επισήμανε πρόσφατα, με ευστοχία, ο Μίκης Θεοδωράκης; Τρία Φ που αρδεύονται από τις ίδιες θολές πηγές και εκβάλλουν, συνήθως, σε εγκλήματα, μικρά και μεγάλα. Τρία Φ τροχοπέδη «στην ασφαλή πορεία προς το μέλλον». 

Η ώρα της φυλάκισης είναι η ώρα της δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, το δικό της οφειλόμενο σκοτάδι. Αυτό που δεν αντέχουν τα καταδικασθέντα μέλη της. Δεν αντέχουν το σκοτάδι της δίκαιης τιμωρίας, το σκοτάδι που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή