Απαγκίστρωση από το μίσος

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολιτεία της Μινεσότα τόλμησαν. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2017 ο αρχιδικαστής Τζον Τουνχάιμ μου περιέγραφε στην παγωμένη Μινεάπολη πως είχε μόλις θέσει σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό για τα δεδομένα των ΗΠΑ πρόγραμμα αποριζοσπαστικοποίησης νέων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις ισλαμικής τρομοκρατίας. Αρκετοί εξ αυτών θα αποφυλακίζονταν σύντομα ή θα αναστέλλονταν οι ποινές τους και ο έμπειρος δικαστικός ήθελε να φροντίσει να μη διαπράξουν στο μέλλον αντίστοιχα αδικήματα. 

Ο Τουνχάιμ δεν ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα από το μηδέν. Απευθύνθηκε σε ειδικούς που είχαν ήδη παρόμοια εμπειρία εφαρμόζοντας επιτυχή προγράμματα απαγκίστρωσης από τον φανατισμό και το μίσος σε άλλες χώρες, όπως στη Σουηδία και στη Γερμανία. Ζήτησε και έλαβε βοήθεια από τον Ντάνιελ Κέλερ, ο οποίος έχει εφαρμόσει αντίστοιχες μεθόδους σε πρώην νεοναζί της Γερμανίας. Ο Κέλερ ταξίδεψε στις ΗΠΑ τρεις φορές και εκπαίδευσε 20 δικαστικούς επιμελητές. Στο πλαίσιο του προγράμματος επανένταξης, ειδικοί μέντορες οι οποίοι δεν είχαν σχέση με το δικαστικό σώμα θα αναλάμβαναν την πνευματική καθοδήγηση των πρώην κρατουμένων. Δινόταν ειδική βαρύτητα στην ενδυνάμωση οικογενειακών δεσμών, ενώ σημαντικός αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν και ο κοινωνικός περίγυρος. 

Η πρόσφατη δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής θα μπορούσε να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου προγράμματος και στην Ελλάδα – η τεχνογνωσία άλλωστε υπάρχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πέρα από την εγκληματική δράση υποστηρικτών, μελών και στελεχών της, η Χρυσή Αυγή όλα αυτά τα χρόνια πότισε με λόγο μίσους και ξενοφοβική ρητορική τη δημόσια σφαίρα. Η ηγεσία της φόρεσε την προβιά πολιτικού κόμματος και προσπάθησε με ύπουλες υπεκφυγές και διαστρέβλωση της κοινής λογικής να αμφισβητήσει την ταύτισή της με τον εθνικοσοσιαλισμό παρά τα τόσα ντοκουμέντα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έκρυβε στο μυημένο κοινό της τη νεοναζιστική της ταυτότητα, χρησιμοποιώντας σχετικά σύμβολα και λέξεις. 

Τώρα, μετά τη δικαστική ετυμηγορία, στους καταλόγους των πρώην μελών της, ή ανάμεσα σε όσους συνέθεσαν την εκλογική της βάση, ή στους οπαδούς της οι οποίοι έχουν απομείνει στα σώματα ασφαλείας, μπορεί να υπάρχουν άτομα που χρειάζονται το κατάλληλο βοηθητικό πλαίσιο για να αποτοξινωθούν από τη μισαλλοδοξία. Για να μη βρεθεί στον δρόμο τους κάποιος άλλος επίδοξος πολιτικός που θα τους τροφοδοτήσει με την ίδια τοξική ιδεολογία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή