Εκλογές πόλωσης σε πρωτοφανές σκηνικό

Εκλογές πόλωσης σε πρωτοφανές σκηνικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι Ηνωμένες Πολιτείες οδεύουν προς τις κάλπες έχοντας βιώσει μια πρωτοφανή προεκλογική περίοδο. 
Ενα από τα πιο πυκνά σε εξελίξεις εκλογικά έτη της πρόσφατης ιστορίας τους, το 2020, ξεκίνησε με την αποτυχημένη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου, συνεχίστηκε με την πανδημία του κορωνοϊού, το κλείσιμο της οικονομίας, τις φυλετικές αναταραχές, την ασθένεια του προέδρου και, σε μια τελευταία εξέλιξη, τον διορισμό μιας συντηρητικής δικαστού στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά τον θάνατο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Με την ορκωμοσία της Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ τη Δευτέρα, μόλις οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές, ο πρόεδρος Τραμπ διόρισε το τρίτο μέλος της επιλογής του στο Ανώτατο Δικαστήριο – και οι Ρεπουμπλικανοί το 15ο μεταξύ των τελευταίων 19. Η απόφαση να το κάνει εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, και με εκατομμύρια Αμερικανούς να έχουν ήδη ψηφίσει, όξυνε περαιτέρω την πόλωση στο Κογκρέσο. Μπορεί η δικαστής Μπάρετ να υπεραμύνθηκε της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας από την πολιτική, αλλά η επιλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Δικαιολογώντας τη σπουδή του να ολοκληρώσει τη διαδικασία πριν από τις εκλογές, ο ίδιος εξήγησε ότι «οι εκλογές έχουν επιπτώσεις».

Σε αυτό πάντως συμφωνεί και ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε με ένα νέο κάλεσμα των ψηφοφόρων στις κάλπες ώστε να προστατεύσουν τo Obamacare (η συζήτηση για τη συνταγματικότητα της ασφάλισης υγείας που υιοθέτησε ο πρόεδρος Ομπάμα θα ξεκινήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου). 

Κι ενώ εκείνος υπόσχεται να ενώσει το έθνος αν εκλεγεί πρόεδρος, οι διχαστικές τάσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών καλά κρατούν, με τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ να βρίσκουν τόσο θερμούς υποστηρικτές όσο και αποφασισμένους αντιπάλους. 

Ούτε η πανδημία ούτε η οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε κατάφεραν να ενώσουν τα δύο κόμματα στην αντιμετώπισή τους. Αντίθετα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν μετακινηθεί προς τα αριστερά και τα δεξιά, αντιστοίχως.

Αυτό συμβαίνει την ώρα που η δημογραφική σύνθεση του εκλογικού σώματος αποκτά μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Σε αυτές τις εκλογές έχουν προστεθεί 13 εκατομμύρια νέοι ψηφοφόροι που ανήκουν σε μειονότητες ή έχουν πτυχία πανεπιστημίου. 

Παράλληλα, ο πυρήνας των υποστηρικτών του προέδρου Τραμπ φθίνει δημογραφικά: οι λευκοί μη πτυχιούχοι ψηφοφόροι έχουν μειωθεί κατά 5 εκατομμύρια. Αλλά και πολιτικά, οι λευκοί άνδρες μπορεί να εξακολουθούν να τον προτιμούν σε ποσοστό 57% έναντι 36% που υποστηρίζουν τον Μπάιντεν, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ έχει χάσει την πλειοψηφία μεταξύ των λευκών γυναικών που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές.

Αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να προηγείται σημαντικά, οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις λόγω του καταλυτικού ρόλου του Κολεγίου των Εκλεκτόρων αλλά και της προηγούμενης εμπειρίας της Χίλαρι Κλίντον, που επίσης προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και στη λαϊκή ψήφο, αλλά τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές. 

Οπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του Fox News Τζον Ντέκερ που θεωρεί ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει ένα οριακό προβάδισμα, το «κλειδί» για την εκλογική επικράτηση θα είναι τελικά η προσέλευση στις κάλπες, και δη των μαύρων ψηφοφόρων, στις πιο κρίσιμες από πλευράς εκλεκτορικών ψήφων πολιτείες.
Τα σημάδια στην αμερικανική πολιτική από την πόλωση της εποχής Τραμπ θα μείνουν ορατά ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Τρίτης. Οι πληγές δεν αποκλείεται μάλιστα να βαθύνουν, αναλόγως του αν και πώς αυτό θα αμφισβητηθεί. Η Αμερική κρατάει την ανάσα της κι ελπίζει ότι έχει αρκετό αέρα ώστε να μη σκάσει.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή