Ελληνοαμερικανοί σε πολιτειακά αξιώματα

Ελληνοαμερικανοί σε πολιτειακά αξιώματα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του Ελληνισμού στο πολιτικό γίγνεσθαι της Αμερικής είναι εμφανής όχι μόνο στο ομοσπονδιακό, αλλά και στο πολιτειακό επίπεδο, που είναι επίσης σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μερικές από τις πενήντα πολιτείες αυτής της οικονομικά πανίσχυρης ομοσπονδίας είναι μεγαλύτερες από πολλές και σημαντικές χώρες. Συνάπτουν δε δικές τους διμερείς εμπορικές συμφωνίες με άλλα κράτη.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας μόνον η προεδρία, η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Εχουν και τα κορυφαία πολιτειακά αξιώματα ισχύ, και έχει σημασία η εκλογή Ελληνοαμερικανών σε αυτά.

Οι παραπάνω σκέψεις είναι απόρροια της διαφαινόμενης απόφασης του Αλέξη Γιαννούλια, πρώην υπουργού Οικονομικών (Treasurer) του Ιλινόι, να είναι υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της πολιτείας (Secretary of State) στις εκλογές που θα γίνουν το 2022.

Πιθανή εκλογή του θα τον φέρει και πάλι στο προσκήνιο σε μια υψηλή θέση σε μια πολύ σημαντική πολιτεία της Αμερικής και θα αποτελέσει άριστο βήμα για ένα άλλο κορυφαίο αξίωμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Οι προοπτικές για τον 44χρονο ομογενή, με καταγωγή από τα Καλάβρυτα (από τον πατέρα του) και τα Χανιά (από τη μητέρα του), ο οποίος έχει ζήσει στην Ελλάδα και σε ηλικία 22 ετών είχε παίξει μπάσκετ στον Πανιώνιο, είναι πολύ θετικές.

Σημαντικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος διαμηνύουν ότι θα τον στηρίξουν.

Η βουλευτής του Ιλινόι Ρόμπιν Κέλι, που ήταν διευθύντρια του γραφείου του όταν ο Γιαννούλιας ήταν υπουργός Οικονομικών της πολιτείας, τον περιέγραψε ως έναν «προοδευτικό, ηθικό και μεταρρυθμιστή» πολιτικό.

Την επομένη της ήττας του στις εκλογές του 2010 για τη Γερουσία, ο Γιαννούλιας είχε επιδείξει και σπάνιο πολιτικό πολιτισμό, όταν πήγε και ήπιε μπίρα σε παμπ του Σικάγου με τον άνθρωπο που τον είχε κερδίσει και είχε εκλεγεί γερουσιαστής, τον Ρεπουμπλικανό Μαρκ Κερκ.

Με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και μια επιτυχή θητεία ως αρμόδιος για τα οικονομικά της πέμπτης μεγαλύτερης πολιτείας της Αμερικής, αλλά και με μια ίσως επώδυνη –όμως σίγουρα διδακτική– ήττα στον σκληρό πολιτικό στίβο του Ιλινόι, ο Γιαννούλιας έχει εξαιρετικές προδιαγραφές και δικαιολογημένα βλέψεις για ψηλότερα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι βέβαιο ότι θα τον βοηθήσει.

Μία ημέρα πριν από τη διαρροή για την υποψηφιότητα του Γιαννούλια, είχε γίνει γνωστό ότι η Ελληνοαμερικανίδα Τζεν Ψάκι θα είναι η επόμενη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Και, φυσικά, στις πρόσφατες εκλογές, η ελληνική φωνή στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε ακόμη πιο δυνατή καθώς έχουμε πλέον έξι Ελληνοαμερικανούς βουλευτές και είναι θέμα χρόνου να εκπροσωπηθούμε ξανά και στη Γερουσία.

Η επιρροή αποκτά βάθος και διάρκεια όταν οικοδομείται στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, ενώ έτσι δημιουργείται και το υπόβαθρο για την αναρρίχηση και στα ομοσπονδιακά αξιώματα.

Η παρουσία ομογενών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής της χώρας με τη μεγαλύτερη οικονομία και τον ισχυρότερο στρατό του κόσμου αυξάνει τη δύναμη του Ελληνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή