Σημεία των καιρών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολυαναμενόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται σήμερα, δεν αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα θριαμβικά για την Ελλάδα. Οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και της χώρας μας δεν ταυτίζονται απόλυτα. Πρόβλημα για τους Ευρωπαίους οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, αλλά δεν έχει ίσως τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για τους εταίρους μας. 

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας της Βρετανίας με την Ε.Ε., που έφθασε σε αδιέξοδο στο «τεχνοκρατικό» επίπεδο, διότι εις την περίπτωση αποτυχίας οι οικονομικές συνέπειες θα είναι τραγικές και για τα δύο μέρη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου δεν θα μετάσχει φυσικά των εργασιών του Συμβουλίου, αλλά θα έχει κρίσιμες επαφές με τους ομολόγους του, κυρίως με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, επιδιώκοντας πολιτική παρέμβαση του Συμβουλίου προς υπερκέραση του αδιεξόδου.

Αντιθέτως, η πρόκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε. έχει στρατηγική και όχι οικονομική διάσταση. Και αυτή η ιδιότυπη «λέσχη», όπου μετέχουμε και εμείς, έχει μια μάλλον εμβρυακή εξωτερική πολιτική. Υπάρχει, βέβαια, και η «αλληλεγγύη», αλλά και αυτή έχει τα όριά της. 

Το κυριότερο, όμως, είναι πως δεν υπάρχει μια σαφώς διαμορφωμένη και ενιαία στάση έναντι της Τουρκίας.

Οι εταίροι μας, βεβαίως, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο και την Ελλάδα, ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν τελικώς επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις προς την Αγκυρα. Θα υπάρξει ασφαλώς διατύπωση στα συμπεράσματα, που θα επιτρέψει στον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέψουν με κάποιο «θετικό αφήγημα». Και η επωδός θα είναι δια-πραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών.

Ισως το πλέον ενδιαφέρον σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η «χαλαρότης» του περίφημου άξονος Γαλλίας και Γερμανίας. Σε αντίθεση με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει λύσεις συμβιβασμού, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει τεθεί επικεφαλής μιας σκληρής γραμμής τόσο εναντίον της Βρετανίας όσο και της Τουρκίας. Είναι σημείο των καιρών αυτές οι αποκλίσεις στην κορυφή των ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή