Μακρόν για Τουρκία: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους

Μακρόν για Τουρκία: Οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Τουρκία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να υπερασπιστούν την κυριαρχία τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένας συμβιβασμός τις επόμενες ώρες ως προς τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σημειώνεται πως η τουρκική παραβατικότητα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι «το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας:

«Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. Pacta sunt servanda (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται)», πρόσθεσε.

Προσχέδιο Ε.Ε. για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στη Σύνοδο Κορυφής προωθείται σχέδιο κυρώσεων κατά Τούρκων πολιτών και όχι συνολικά κατά της Τουρκίας, στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στόχευσε και το Καστελλόριζο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή