Click away

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι φορτωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην αρχή των χθεσινών ανακοινώσεων, «κατ’ εξαίρεση θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας του». 

Λίγο πριν, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι μονάδες εντατικής θεραπείας στον βαθμό που αναμενόταν». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν παίρνει το μεγάλο ρίσκο να ανοίξει το λιανεμπόριο κανονικά αλλά το μικρό του click away. Πάλι όμως ρίσκο παίρνει.

Γιατί όμως οι μεταφορικές δεν μπορούν να μοιράσουν γρήγορα τις παραγγελίες; Στο ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου (Κ, 10/12/2020) δίνονται μερικές απαντήσεις, όπως έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές, σε κέντρα διαλογής, σε εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, και έλλειψη μεγάλων αποθηκευτικών χώρων.

Από την άλλη ωστόσο, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα και έφτασαν να διακινούνται στα μηχανάκια των κούριερ μέχρι και ένα εκατομμύριο προϊόντα ημερησίως. Φαίνεται ότι και οι καταναλωτές δεν κρατιόμαστε και παραγγέλνουμε ό,τι μπορούμε να παραγγείλουμε. Με μια γρήγορη ματιά στην πλατφόρμα του skroutz.gr, οι πιο συχνές αναζητήσεις είναι για κινητά τηλέφωνα, χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, παπούτσια, μάσκες ομορφιάς και ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, παιχνίδια, μπαταρίες αυτοκινήτου και ελαστικά. Το δρομολόγιο για μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι από μόνο του μαρτυρικό. 

Τα καταστήματα του λιανεμπορίου έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες και έχουν ανάγκη να δουλέψουν. Ακόμα και το click away όμως χρειάζεται μια υποδομή που δεν είμαι βέβαιος εάν τα καταστήματα «της γειτονιάς» μπορούν να την αποκτήσουν μέχρι τη Δευτέρα και να επωφεληθούν. Οποιος δεν έχει ήδη e-shop –ή δεν μπορεί να μπει σε ένα μεγαλύτερο– δύσκολα θα σηκώσει τα στόρια μόνο με τηλεφωνικές παραγγελίες. 

Στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι το άνοιγμα του click away θα γίνει «με τη μεταξύ μας συμφωνία ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε». Με άλλα λόγια, αν ο κόσμος ξεχυθεί στις click away αγορές, το μέτρο θα ανασταλεί. Το επανέλαβε αρκετές φορές και φαίνεται ότι η ανησυχία για δημιουργία συνωστισμού είναι μεγάλη. 

Και πώς να μην είναι; Ποια θα είναι η εικόνα στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, ακόμη και εάν το μέτρο τηρηθεί κατά γράμμα;

Ακόμη δηλαδή και αν όλοι προσέρχονται σε προκαθορισμένες ώρες και σχηματίζουν ουρές εννέα ατόμων σε κοντινά ή διπλανά καταστήματα; Πόσες φορές το εννέα δημιουργεί συνωστισμό;  

Ας ελπίσουμε πως οι περισσότεροι έχουν ήδη παραγγείλει τα δώρα τους μέσω κούριερ και ας φτάσουν και λίγο πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει εικόνες Harrods. Ξεχνάει όμως κάτι που γνωρίζουμε πλέον όλοι. Ο ιός δεν χρειάζεται Harrods για να μεταδοθεί. Του αρκεί ένα στενό πεζοδρόμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή