Πανδημία στον μύλο της Ακροδεξιάς

Πανδημία στον μύλο της Ακροδεξιάς

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ζήτημα χρόνου να συμβεί. Από την περασμένη άνοιξη, όταν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έπαψε να μονοπωλεί τα πρωτεία της ειδησεογραφικής επικαιρότητας, οι εγχώριοι εκφραστές της ακροδεξιάς ιδεολογίας έπρεπε να αναζητήσουν νέα ατζέντα. Η πανδημία του νέου κορωνοϊού εκ πρώτης όψεως ίσως φαντάζει άσχετη θεματολογικά με όλα όσα απασχολούν καίρια τον μισαλλόδοξο όχλο. Κατάφεραν όμως να την προσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα. Πώς; Εκμεταλλευόμενοι κυρίως την άγνοια, τον φόβο και την αδιαμφισβήτητη κόπωση των πολιτών.

Η ρητορική και τα συνθήματά τους δεν άλλαξαν πάντως τόσο πολύ. Η συνταγή τους παρέμεινε η ίδια. Μπορεί στο στόχαστρό τους να μπήκαν τώρα οι μάσκες, οι επιστήμονες και τα εμβόλια, εξακολουθούν όμως να εναντιώνονται στους πολιτικούς ή να διανθίζουν τις αντιεπιστημονικές θεωρίες τους με αντισημιτικά σχόλια. Πλασάρονται ξανά ως αντισυστημικοί, ως κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας, την οποία, όπως ισχυρίζονται, προσπαθούν κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι να μας κρύψουν. Ισως πράγματι να πιστεύουν όσα λένε. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή, να αλιεύσουν ψηφοφόρους.

Χωρίς να ξεχνούν την πραγματική τους ταυτότητα, καταφέρνουν να εμπλέξουν και το μεταναστευτικό ή άλλα εθνικά ζητήματα με την πανδημία. Δεν είναι τυχαίο ότι στις συγκεντρώσεις κατά των μασκών στη Θεσσαλονίκη πρωτοστατούσαν ορισμένες ομάδες που είχαν κομβικό ρόλο και στις διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών ή ότι πέρα από τις μάσκες καλούσαν τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν και για τα εμβόλια αλλά και για τους μετανάστες. 

Οπως είχε γραφτεί και στο ρεπορτάζ της «Κ» «Στις πλατείες των μασκομάχων» (13/9/2020), ήδη από τον περασμένο Απρίλιο μια περιθωριακή ανάρτηση στο Facebook, η οποία προέτρεπε τους Ελληνες πολίτες να μην εμβολιαστούν για την COVID-19, είχε συγκεντρώσει 3.400 κοινοποιήσεις. 

Δυστυχώς, παρόμοιες θεωρίες βρήκαν πρεσβευτή και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Προτιμώ να είμαι ψεκασμένος. Μπολιασμένος δεν θέλω να είμαι με τον κάθε Χασάν», είπε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης. Στην ίδια ομιλία του αμφισβήτησε το κύρος Ελλήνων επιστημόνων και ενέπλεξε το προσφυγικό με την πανδημία μιλώντας για «λαθρομετανάστες». Ο κ. Βελόπουλος δεν εκλέχθηκε τυχαία. Κάποιους εκπροσωπεί. Μεταξύ των ψηφοφόρων του θα βρίσκονται και όσοι βλέπουν μάσκες και νομίζουν ότι αντικρίζουν «μπούργκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή