Το sudoku με το νέο μηχανογραφικό

Το sudoku με το νέο μηχανογραφικό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δουλειές με φούντες θα αποκτήσουν τα φροντιστήρια και οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας το καλοκαίρι του 2021. Διότι σε αυτούς θα προστρέξουν, επί πληρωμή, οι πελαγωμένοι γονείς των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, λόγω των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Τι σχεδιάζεται; Αρχικά οι υποψήφιοι θα δηλώνουν στο μηχανογραφικό δελτίο πολύ λιγότερες σχολές σε σχέση με σήμερα, που το ανώτερο είναι 260 σχολές. Θεσπίζονται «δύο γύροι συμπλήρωσης» μηχανογραφικού – κατά τον πρώτο οι υποψήφιοι θα δηλώνουν περιορισμένο αριθμό σχολών, στον δεύτερο γύρο όσοι δεν εισήχθησαν θα διεκδικούν τις θέσεις που έμειναν κενές από τον πρώτο. Αυτό θα δημιουργήσει την εξής στρέβλωση. Θα εισαχθούν υποψήφιοι με λιγότερες μονάδες εάν στον πρώτο γύρο δηλώσουν μόνο σχολές με χαμηλότερη βάση, έναντι άλλων οι οποίοι, παρότι συγκέντρωσαν περισσότερες μονάδες κατά τον πρώτο γύρο, θα «χάσουν» τις λιγοστές υψηλόβαθμες σχολές της επιλογής τους. Ουσιαστικά, η συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα καταλήξει σε παιχνίδι στρατηγικής αλλά και τύχης.

Οσο για τη θέσπιση βάσης εισαγωγής, ο τρόπος με τον οποίο την ορίζει το υπουργείο (με κριτήριο τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων) θα καταστεί εργαλείο μείωσης του αριθμού των εισακτέων. 

Η ηγεσία του υπουργείου από την πλευρά της υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα οι υποψήφιοι θα κάνουν πιο συνειδητές επιλογές, θα ολοκληρώνουν γρηγορότερα τις σπουδές τους, θα βελτιωθεί το επίπεδο σπουδών των ΑΕΙ. 

Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο θα αποτρέψουν την εισαγωγή υποψηφίων στα ΑΕΙ με πολύ χαμηλούς βαθμούς το καλοκαίρι του 2021, αλλά δεν θα βελτιώσουν το επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Εκεί υπάρχει το πρόβλημα.

Αντίθετα, οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε μείωση εισακτέων και σε απαξιωμένα τμήματα ΑΕΙ, παρότι ο αριθμός τους θα παραμείνει ο ίδιος. Πολλά εξ αυτών μάλιστα θα είναι όσα ίδρυσε ο προκάτοχος της κ. Νίκης Κεραμέως, Κώστας Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές του 2019, και η ίδια τον κατήγγειλε. Αυτά παραμένουν και επί Κεραμέως.

Ορθότερο λοιπόν είναι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αξιολογήσει τα τμήματα ΑΕΙ και να καταργήσει όσα δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή να αλλάξει τη φυσιογνωμία τους (π.χ. μετατρέποντάς τα σε Polytechnics). Χωρίς παρακαμπτήριες οδούς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή