Eσείς, γιατρέ μου, θα εμβολιαστείτε;

Eσείς, γιατρέ μου, θα εμβολιαστείτε;

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι σίγουρος ότι ένα ποσοστό γιατρών και νοσηλευτών, που θα φτάσει το 30%-35%, δεν θα εμβολιαστεί άμεσα. Δεν θα αρνηθούν, βέβαια, αλλά θα πουν αυτό που λένε αρκετοί Ελληνες: “Θα περιμένω να δω πρώτα τι θα συμβεί στους άλλους, που θα κάνουν το εμβόλιο, και μετά θα αποφασίσω”», δήλωσε χθες στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Τέτοιες προβλέψεις δεν είναι καινούργιες. Στο εξωτερικό ακούγονται πολλές ανήσυχες φωνές ήδη από την αρχή του φθινοπώρου. Σε αρκετές χώρες, μάλιστα, έχουν επιβεβαιωθεί και από έρευνες – πολύ πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με μία από αυτές, στο Ισραήλ, 22% των γιατρών και 39% των νοσηλευτών είναι είτε αναποφάσιστοι είτε απρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Σύμφωνα με μιαν άλλη, πολύ πρόσφατη, στις ΗΠΑ, μόνο το ένα τρίτο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί αμέσως μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Οι υπόλοιποι δεν αποκλείουν να το κάνουν, απλώς σκοπεύουν να το… τρενάρουν, όσο μπορούν. 

Ολες οι σχετικές έρευνες που έχουν γίνει ώς τώρα αναδεικνύουν ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: όχι απλώς πρόθυμοι αλλά αποφασισμένοι να εμβολιαστούν είναι οι γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονται σε μονάδες COVID-19: λένε «ναι» στο εμβόλιο, χωρίς αστερίσκους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 94%. Είναι αναμενόμενο. Εκείνοι ξέρουν. Εχουν δει ανθρώπους ακόμη και χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα να υποφέρουν, να παλεύουν για να πάρουν μιαν ανάσα, να διασωληνώνονται, να φεύγουν από τη ζωή ολομόναχοι. Δεν κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν τον αντίπαλο και θα χρησιμοποιήσουν το πιο αποτελεσματικό όπλο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να τον αντιμετωπίσουν: την ανοσία μέσω του εμβολιασμού.

Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε πώς θα υποδεχθεί το ελληνικό ιατρονοσηλευτικό προσωπικό την έναρξη των εμβολιασμών. Υπάρχουν στοιχεία; Εχει εκπονηθεί από πλευράς του υπουργείου Υγείας κάποιο σχέδιο σε περίπτωση που οι απρόθυμοι δεν είναι ευάριθμοι; Πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται οι ανεμβολίαστοι; Ποιες θα είναι οι δικλίδες ασφαλείας για τους ασθενείς;

Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε. Εδώ δεν γνωρίζουμε καν πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν νοσήσει από COVID-19, πόσοι είναι σε καραντίνα αυτή τη στιγμή και, κυρίως, πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ενας ελέφαντας με ιατρική μπλούζα ίσως υπάρχει στο δωμάτιο. Μόνο ο κ. Βασιλακόπουλος τον βλέπει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή